Politică

PD decide astazi daca face primul pas spre doctrina populara

06.05.2005, 20:42 9

PD va decide astazi daca deschide sau nu calea schimbarii orientarii politice de la social-democratie la doctrina populara. Conducerea democrata se va intalni cu liderii locali ai partidului pentru a decide daca este oportuna schimbarea statutului partidului, inainte de alegeri, astfel incat sa fie permis candidatilor la presedintia PD sa prezinte programe de o alta orientare decat cea social-democrata.

Asa cum este acum redactat, statutul PD blocheaza participarea candidatilor la sefia partidului pe o platforma de orientare populara.

Ioan Oltean, vicepresedintele PD, a explicat ca o eventuala decizie in sensul modificarii statutului ar deschide posibilitatea acestui partid de a-si schimba doctrina politica. Oltean afirma ca, personal, este "un social-democrat consecvent", insa precizeaza, totodata, ca in plan european curentul popular are o mare anvergura. "Partidul Popular European a facut avansuri serioase PD", mai spune Oltean.

PD va avea alegeri pentru o noua conducere in iunie, moment in care este de asteptat ca acest partid sa dea un semnal clar in privinta afilierii sau nu la curentul popular si in privinta unei eventuale fuziuni cu liberalii. Tema fuziunii celor doua partide este trecuta, intentionat sau nu, in plan secund. La Congresul din februarie libe-ralii au tratat cu precautie proiectul fuziunii cu democratii, insa, potrivit unor informatii, la ultima sedinta a conducerii PNL, Calin Popescu-Tariceanu ar fi redeschis subiectul.

Pentru PD, fuziunea cu PNL este "o etapa inchisa", spune vicepresedintele democrat Ioan Olteanu. Insa acest proiect ar putea fi readus in discutie la Conventia PD, de catre candidatii pentru functiile de conducere din partid. Pana acum nici unul dintre liderii acestui partid nu

si-au anuntat intentia de a candida la sefia partidului. Mai multi membri ai PD spun ca este de asteptat inscrierea in cursa a primarului Adriean Videanu, urmand ca pentru pozitiile secunde sa-si anunte intentiile actualul presedinte interimar, Emil Boc, si ministrul Vasile Blaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO