Politică

PDL crede că a scos economia din criză, iar Boc este salvatorul ţării

PDL crede că a scos economia din criză, iar Boc este salvatorul ţării

Autor: Iulian Anghel

06.03.2011, 23:50 27

Deşi în urmă cu câteva săptămâni schimbarea din funcţie apremierului Emil Boc părea, dacă nu o certitudine, cel puţin oopţiune serioasă în PDL, partidul de guvernământ se întrece acum înlaude la adresa şefului guvernului pe care îl consideră salvatoruleconomiei, cel care a scos ţara din criză.

Pentru Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL, Emil Boc a"salvat România".

Emil Boc este premier de la finele anului 2008, timp în careeconomia românească a scăzut cu aproape 10%, pierzând 13 mld. euroîn PIB. Dacă PDL face scut în jurul performanţei premierului Boc,oamenii de afaceri sunt extrem de nervoşi la adresa lui,reproşându-i că nu este vizibil pe plan extern şi de aceea Româniaa ajuns să nu mai conteze, că nu a dat facilităţi astfel încât sănu fie nevoie să dea oameni afară şi că împrumuturile pe care le-aluat de la FMI şi alţi creditori externi nu au fost folosiţi pentruinvestiţii, ci pentru plata pensiilor şi a salariilorfuncţionarilor de stat.

PDL, care de un an de zile se frământă şi care pe zi ce treceîşi creează în partid tot mai multe tabere, a avut sâmbătă oşedinţă importantă la care s-a stabilit data congresului la care arurma să fie aleasă o nouă conducere a partidului şi anume 14mai.

Deşi în februarie preşedintele Traian Băsescu, care doreşteschimbarea lui Boc cu o altă persoană, inclusiv un tehnocrat,afirmase că discuţia va fi reluată după congresul UDMR (care a avutloc la 26 februarie), despre un nou premier la Palatul Victoria nus-a mai vorbit sâmbătă la reuniunea PDL.

În schimb, liderii partidului s-au întrecut în laude la adresaguvernului şi a guvernării.

Un alt fruntaş al PDL, vicepreşedintele Cristian Boureanusubliniază şi alte merite ale premierului şi ale guvernului său:"Avem singurul premier care, după doi ani de guvernare, nu esteimplicat în niciun scandal de corupţie şi totuşi s-a încercat să searunce acest lucru pe partid. Avem singura guvernare pe vremeacăreia au avut loc acţiunile de la vamă şi de la ANAF în ceea cepriveşte combaterea corupţiei şi mie mi se spune din partea PSD şiPNL că suntem corupţi (...) Poate ne-a fost frică să ne apărămminiştrii".

Un alt vicepreşedinte al PDL, Ioan Oltean, a susţinut căatacarea premierului şi preşedintelui partidului nu înseamnăreformă în PDL, el criticând faptul că există voci - CristianPreda, Monica Macovei, Sever Voinescu - care cer liderilorformaţiunii să se dea la o parte. Acest lucru l-a determinat peeurodeputatul Cristian Preda să remarce că liderii PDL care aufăcut bloc în jurul lui Boc sunt cei care au votat, recent,debarcarea lui. "Dacă azi decidem că o persoană e bună şi a doua zidecidem contrariul, nu suntem credibili", a susţinut Preda, careopinase şi el că premierul ar trebui să se retragă.

Elena Udrea, una dintre cele mai influente persoane din PDL, afost neutră la adresa lui Boc, nici nu l-a criticat, nici nu l-aridicat în slăvi. Ea în schimb a spus că PDL nu mai beneficiază deun lider providenţial, aşa cum a fost Traian Băsescu, şi de aceeala vârful partidului trebuie să fie o echipă credibilă. Ea nu aspecificat dacă se gândeşte la o nouă echipă sau la actuala formulăde la vârful PDL. Premierul a întors laudele partidului: "Datorităcoerenţei dintre acţiunile PDL şi ale Guvernului s-a reuşitredresarea economică". Aşa stând lucrurile, PDL merită să câştigealegerile din 2012, a susţinut Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO