Politică

Pleaca sau nu pleaca Marian Sarbu din PSD?

26.02.2010, 00:00 25

Decizia fostului ministru al muncii Marian Sarbu de a parasi saunu PSD va fi anuntata astazi, dupa ce acesta va avea o intalnire cupresedintele partidului, Victor Ponta. Plecarea lui Sarbu ar fi o adoua lovitura majora pentru PSD care, miercuri, a pierdut pe unuldintre oamenii sai de vaza, senatorul Cristian Diaconescu. Acesta amers spre grupul independentilor din Parlament condus de GabrielOprea care sustine PD-L la guvernare.

Informatiile privind plecarea lui Sarbu din PSD s-au accentuatmai ales dupa congresul de sambata la care Victor Ponta a castigatsefia Partidului. Sarbu a fost curtat de presedintele TraianBasescu pentru a ramane sa conduca Ministerul Muncii in guvernulPD-L, dar partidul nu l-a lasat. Sarbu ar fi dorit sa detinaaceasta pozitie, dar s-a supus deciziei PSD.

El nu a dezmintit zvonurile ca ar dori sa plece, ramane insa saexplice si motivele.

"Am vorbit cu Sarbu, deocamdata nu pleaca", a sustinut Ponta,intarind faptul ca o asemenea intentie exista. Aproape tot partidulii sugereaza sau il roaga pe Sarbu sa ramana.

Intre timp, scenariile privind motivele plecarii lui Diaconescuse amplifica. Diaconescu nu le-a explicat, cum nu a explicatretragerea sa intempestiva din cursa pentru sefia PSD si sprijinulpe care i l-a acordat lui Mircea Geoana dupa aceasta retragere.

Diplomati de cariera amandoi, Geoana si Diaconescu nu au fostintotdeauna in relatii foarte apropiate.

Diaconescu nu i-a iertat lui Geoana ca l-a aruncat intr-o cursapierduta dinainte, cea de candidat din partea PSD pentru PrimariaGenerala a Bucurestiului, la ultimele alegeri locale. Diaconescu arefuzat cu incapatanare sa intre in cursa, dar Geoana a insistat cuaceeasi incapatanare pentru a nu-l lasa sa candideze pentru aceastapozitie pe Sorin Oprescu, membru PSD atunci, cu care el era inconflict.

Opresu a castigat ca independent, iar Diaconescu a iesit pelocul al treilea. I s-a promis in schimbul intrarii in cursa pentruBucuresti pe care partidul o stia pierduta dinainte, ca-i va fiasigurat un loc in Parlament (printr-o plasare buna pe listeintr-un fief al PSD) la alegerile legislative care se apropiau. Aajuns senator si ministru.

Nu stim ce i-a mai promis Geoana pentru a-i obtine sustinerea lacongres si nu stim daca Traian Basescu sau PD-L i-au oferit cevadaca paraseste PSD. El neaga ca ar fi negociat ceva cu puterea cumo face si Sarbu, despre care s-a scris ca ar putea reveni infruntea Ministerului Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24