Politică

PNL confirma amanarea pana la toamna a modificarilor la Codul muncii

11.03.2005, 00:00 17


PNL se asteapta ca actul normativ privind modificarea Codului muncii sa ajunga in Parlament cel mai devreme in toamna acestui an, a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu.


El a apreciat ca, data fiind importanta legii, patronatele si sindicatele trebuie sa aiba timp la dispozitie pentru a "crea o legislatie a muncii moderna". Nicolaescu a afirmat, totodata, ca amenintarea PSD cu motiunea de cenzura pe tema modificarii Codului muncii este "o incercare disperata de a mai starni interes, in conditiile in care certurile dintre ei tin prima pagina a ziarelor".


Zilele trecute, fostul ministru al muncii pe vremea guvernarii PSD, Marian Sarbu, a anuntat ca in cazul in care actuala putere va modifica Codul muncii, PSD va depune in Parlament o motiune de cenzura, pentru ca, a spus el, formatiunea sa nu este de acord cu intentia puterii de a acorda drepturi mai mari patronilor in detrimentul angajatilor.


In acelasi timp, schimbarea Codului muncii a fost criticata de catre sindicate, la unison, confederatiile amenintand totodata cu greva generala. Ei sustin ca salariatii ar fi privati de drepturi esentiale.


Faptul ca Guvernul nu mai intervine in negocierile dintre sindicate si patronate este o premiera pentru Romania, a apreciat Nicolaescu. El a adaugat ca PSD a intretinut o stare de tensiune intre sindicate si patronate, pentru a-si crea capital electoral.


Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, este sceptic ca noul Cod al muncii va fi adoptat in cursul acestui an, el aratand ca amendarea acestei legi presupune "o dezbatere mai larga", calendarul discutiilor fixat prin memorandumul incheiat anul trecut de Guvern cu FMI fiind deja depasit.


"Cred ca abia in vara vom avea un punct de vedere comun al partenerilor sociali pe tema Codului muncii. De la o zi la alta apar noi propuneri de modificare, noi controverse. Trebuie sa se ajunga la un numitor comun intre partenerii sociali, abia apoi vom discuta forma prin care va fi adoptat noul Cod al muncii. Adica prin ordonanta ori prin asumare, insa nu este decizia mea", afirma zilele trecute ministrul muncii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO