Politică externă

Al treilea presedinte al Rusiei a depus juramantul

08.05.2008, 19:23 14

Intregul eveniment a inceput la ora locala 12.00, odata cu primul dangat al gigantului ceas al Kremlinului care anunta miezul zilei. Ceremonia de mare amploare, demna de incoronarea unui adevarat tar, a avut loc in Sala Sfantului Andrei, cea mai luxoasa incapere a palatului prezidential. Istoria relateaza ca grandoarea ei nu a putut fi egalata nici de cele mai frumoase apartamente ale fostilor tari.
Pe strazile din jurul Kremlinului a domnit linistea, circulatia fiind restrictionata in zona de la primele ore ale diminetii, fapt ce a oferit ceremoniei o atmosfera sobra.
Dmitri Medvedev a sosit la Kremlin intr-o limuzina neagra escortata de noua motociclisti, fiind asteptat aici de cei peste 2.000 de invitati. Printre acestia s-au numarat diplomati, reprezentanti ai institutiilor federale, guvernatori, generali, academicieni, oameni de cultura, jurnalisti si Aleksandr al II-lea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Cum a intrat in cladire, a urcat scarile spre Sala Sfantului Andrei, fiind insotit de cantecul fanfarei din holul palatului. Mandru, dar si putin emotionat, Medvedev a intrat in incapere in aplauzele invitatilor, unde a a fost asteptat de Vladimir Putin si de presedintele Curtii Constitutionale ruse Valeri Zorkin.
Vladimir Putin a fost primul care a luat cuvantul, tinand un ultim discurs in calitate de presedinte al tarii, in care a apreciat ca Rusia a realizat un "progres" in timpul celor opt ani ai presedintiei sale, urandu-i succes celui pe care chiar el l-a ales sa-i fie succesor.
"Datoria de a proteja Rusia a fost si ramane datoria mea suprema. Am indeplinit-o in toti acesti ani si o voi face intotdeauna", a declarat Putin, care va prelua de astazi fotoliul de premier.
A urmat Dmitri Medvedev care a fost invitat sa depuna juramantul, ultimul pas inainte de a fi numit presedintele cele mai mari tari din lume ca suprafata.
"Jur sa respect si sa protejez drepturile si libertatile omului si cetateanului, sa respect si sa apar Consti-tutia Federatiei Ruse, sa apar suve-ranitatea si independenta, securitatea si integritatea statului, sa imi servesc cu loialitate poporul", si-a inceput acesta juramantul cu mana pe Constitutia Fe-deratiei Ruse in fata predecesorului sau si a invitatilor. Dupa rostirea acestor cuvinte, Valeri Zorkin l-a prezentat oficial pe Dmitri Medvedev drept noul presedinte al Federatiei Ruse, ceremonia de investitura incheindu-se cu imnul national.
Pe acoperisul resedintei prezidentiale a fost arborat drapelul cu insem-nele Presedintiei Federatiei Ruse si un numar de 30 de salve de tun au fost trase apoi in curtea interioara a Kremlinului, in semn de sarbatoare.
Ziua cea mare nu s-a incheiat in schimb si pentru proapatul presedinte. Acesta a primit la scurt timp codurile nucleare in prezenta ministrului apararii Anatoli Serdiukov.
Dupa cum era de asteptat de luni de zile, Medvedev l-a numit oficial pe Vla-dimir Putin pentru functia de premier, in timp ce Guvernul condus de Viktor Zubkov si-a prezentat demisia.
Conform Constitutiei, la scurt timp dupa investirea noului presedinte, premierul si Guvernul rus trebuie sa isi depuna demisia. Nominalizarea lui Putin urmeaza sa fie aprobata de Parlamentul rus astazi, zi in care Putin va prelua si functia de prim-ministru.
Vladimir Putin a pregatit acest "itinerariu" politic inca de la sfarsitul anului trecut, luna trecuta devenind liderul Rusiei Unite, formatiune care detine doua treimi din Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus).
Intrebarea care sta pe buzele tuturor este cat de multa putere va avea cu adevarat Medvedev, in conditiile in care Putin, unul dintre cei mai iubiti lideri ai tarii, va juca in continuare un rol foarte important pe scena politica a Rusiei.
Capacitatea lui Medvedev, absolvent de drept si presedinte al gigantului grup Gazprom, de a guverna Rusia sunt puse la indoiala, in conditiile in care Putin se bucura de sprijinul fostilor agenti KGB si poate modifica raportul de putere in favoarea premierului, in conditiile in care va controla mai mult de jumatate din Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO