Politică externă

Belgia plonjaza in criza dupa demisia premierului

16.07.2008, 18:20 18

Premierul belgian Yves Leterme i-a prezentat ieri demisia regelui Albert al II-lea al belgienilor, dupa esecul de a stabili un acord privind o reforma care sa acorde mai multa autonomie Flandrei.
Regele Albert nu acceptase ieri demisia lui Leterme si a anuntat ca se va consulta cu consilierii sai si cu diferiti politicieni inainte de a face urmatorul pas.
"Regele nu isi prezinta deocamdata decizia", s-a aratat intr-un comunicat al suveranului.
Demisia premierului are loc la doar patru luni de la instalarea sa in functie, in martie, dupa ce noua luni de zile s-a negociat formarea unui guvern de la alegerile legislative din iunie anul trecut.
"Se adevereste ca viziunile opuse intre comunitati in ceea ce priveste noul echilibru necesar in constructia noastra statala sunt astazi ireconciliabile", a declarat Leterme intr-un comunicat, adaugand ca reforma de stat ramane esentiala.
Comentatorii politici din Belgia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la demisia premierului, care impinge tara intr-o noua criza, in contextul unei economii dificile si cu o inflatie, care in luna mai era de 5,2%. In aceste conditii oamenii de afaceri au avertizat ca investitiile straine ar putea avea de suferit, ca urmare a "renasterii" incertitudinii politice din Belgia, perceputa ca fiind una dintre cele mai deschise economii europene.
Analistii au mai evocat posibilitatea ca Bruxellesul sa organizeze alegeri legislative anticipate, in 2009, odata cu cele pentru Parlamentul European.
Luc Delfosse, editor la Le Soir, principalul ziar in limba franceza din Belgia, a declarat ca tara e "pe marginea prapastiei". Presa nationala a caracterizat situatia creata ca fiind un "haos total". "Nimeni nu poate prezice ce se va intampla acum", a titrat cotidianul De Morgen.
Coalitia guvernamentala este formata din cinci partide, printre acestea aflandu-se Partidul Crestin Democrat din Flandra (regiune in care se vorbeste limba olandeza) al premierului Yves Leterme si cel Socialist din regiunea vorbitoare de limba franceza, Valonia.
Yves Leterme stabilise ziua de 15 iulie ca data limita pentru realizarea unui acord privind acordarea unei autonomii mai mari Flandrei. Inainte de alegerile legislative din iunie 2007, Leterme le-a promis sustinatorilor sai ca va face tot posibilul pentru a da o mai mare importanta guvernelor regionale in tara care e cea mai descentralizata din Europa.
Cu toate acestea, acordul nu a fost incheiat deoarece locuitorii din Valonia - unde somajul e mai mare si economia in declin - se tem ca nu cumva, in urma unei autonomii mai mari acordate Flandrei, regiunea lor sa nu ajunga mai rau.
De altfel, inima problemei este neintelegerea dintre cele doua regiuni, Flandra, situata in nord, unde se afla 60% dintre cei 10,5 milioane de locuitori ai tarii si Valonia, aflata in sud. Capitala tarii, Bruxelles, este o a treia regiune a tarii, unde se vorbesc ambele limbi.
Flandra este una dintre cele mai prospere regiuni din Europa, avand in vedere ca economia sa a crescut foarte mult in ultimii 50 de ani. Din aceasta cauza, are propria mandrie nationala si un sentiment de detasare de Belgia, propriile institutii si simboluri, comenteaza Financial Times in editia electronica de ieri.
In acelasi timp, Valonia, care se confrunta cu un declin economic, a aratat un entuziasm mai mare pentru o Belgie unita, care s-a format ca stat independent in 1831.
Situatia la care s-a ajuns i-a facut pe unii europeni sa se intrebe daca nu cumva Belgia va avea aceeasi soarta ca Cehoslovacia si se va rupe in doua printr-un "divort de catifea". Cu toate acestea, multi belgieni sunt de parere ca acest lucru nu se va intampla prea curand, un motiv fiind amplasarea capitalei Bruxelles in centrul regiunii Flandra.
Membrii vorbitori de limba franceza ai coalitiei si-au exprimat speranta ca Guvernul sa nu se destrame.
"Cred ca mai avem timp sa gasim o solutie in urmatoarele ore si zile ale situatiei care a fost creata. Altfel, va trebui sa gasim altceva", a declarat vicepremierul Didier Reynders.
"Regelui trebuie sa i se acorde timp sa se consulte cu mai multe persoane. E prea devreme sa spunem ce se va intampla", a adaugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO