Politică externă

CIA, acuzata ca a mintit in legatura cu armele Irakului

09.02.2004, 00:00 15

Sansele din ce in ce mai reduse ca armele de distrugere in masa irakiene sa fie descoperite naste noi polemici la Washington si Londra. Doua comisii independente de ancheta au fost deschise in cele doua caitale pentru a explica de ce armele lui Saddam Hussin nu au fost descoperite de vreme ce serviciile de informatii au dat ca sigura existenta lor.
La Washington, disputa a izbucnit dupa ce David Kay fostul sef al comisiei insarcinate cu descoperirea armelor irakiene a acuzat serviciile secrete americane ca au mintit in legatura cu dosarul irakian. El a afirmat ca asupra CIA s-au facut presiuni la nivel politic pentru a exagera pericolul reprezentat de Bagdad, mobilul principal al declansarii razboiului. David Kay a spus in fata Senatului american ca Irakul nu avea arme de distrugere in masa si ca in aceasta privinta, "se pare ca ne-am inselat cu totii." Explicatiile date ulterior de seful CIA George Tenet sau de seful Pentagonului Donald Rumsfeld nu a convins opozitia democrata. Casa Alba a anuntat saptamana trecuta constituirea unei comisii independente de ancheta, dar concluziile acesteia vor fi prezentate abia in martie 2005. Mai multi analisti de la Washington, citati de CNN, apreciaza ca, in acest fel, George W. Bush s-a asigurat ca rezultatele nu vor influenta alegerile prezidentiale prevazute pentru noiembrie curent. Misiunea Comisiei va fi de a evalua informatiile de care dispuneau serviciile de spionaj americane inainte de declansarea razboiului din Irak, dar si elementele existente in legatura cu amenintarea reprezentata de Iran si Coreea de Nord. Potrivit CNN, Comisia este compusa din noua membri - senatori, judecatori, oameni de stiinta. Bush i-a nominalizat pe sapte dintre cei noua membri ai Comisie. Intre acestia se regasesc fostul senator democrat Chuck Robb, dar si senatorul John McCain, un nume foarte respectat printre demorati.
George W. Bush s-a explicat intr-un interviu transmis ieri de canalul NBC. "Este important ca aceasta ancheta sa beneficieze de timpul necesar. Motivul pentru care i-am acordat timp este ca nu vrem sa fie supusa unei presiuni din acest punct de vedere." "Suntem decisi sa intelegem" de ce nu a fost gasita nici o arma de distrugere in masa in Irak, a insistat presedintele. Bush a recunoscut ieri ca va fi acuzat ca a prelungit misiunea Comisiei pentru a nu-i afectat sansele de a castiga un nou mandat la Casa Alba. In acelasi timp, el i-a luat apararea lui George Tenet, adaugand ca postul sau nu este amenintat.
Dupa declaratiile incendiare ale lui David Kay, directorul CIA a luat apararea serviciilor de informatii, declarand ca agentiile americane "nu au spus niciodata ca exista o amenintare iminenta" din partea Irakului.
El a recunoscut insa ca serviciile de informatii "au supraestimat poate progresul pe care Saddam l-ar fi putut inregistra" in dezvoltarea armelor de distrugere in masa. Mai multi senatori democrati, printre care Ted Kennedy si Carl Levin, membri ai Comisiei senatoriale de Informatii, au declarat ca ii suspecteaza pe vicepresedintele Dick Cheney si pe secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, ca ar fi exercitat presiuni asupra CIA. La randul sau, Scott Ritter, fost inspector ONU pentru l-a acuzat pe Tenet, intr-un interviu pentru CNN, ca a facut declaratii false in legatura cu arsenalul irakian.
Scadalul armelor irakiene a reizbucnit si la Londra dupa ce premierul laburist Tony Blair a recunoscut saptamana trecuta in fata Camerei Comunelor ca nu avea habar in ce consta pericolul reprezentat de armele irakiene de distrugere in masa. Premierul a acceptat constituirea unei noi comisii de anchera condusa de lordul  Butler, dupa ce opozitia a acuzat faptul ca raportul comisiei de ancheta conduse de lordul Hutton este favorabil guvernului. Comisia condusa de Hutton fusese instituita dupa sinuciderea expertului David Kelly, cel care afirmase pentru BBC ca guvernul britanic a "umflat" dosarul irakian.
Potrivt presei britanice laburistii examineaza acum ipoteza amanarii alegerilor legislative pentru ca scandalul sa nu le afecteze sansele in alegerile prevazute pentru mai 2005. "Cu cat vom amana mai mult, cu atat mai mult timp vom avea pentru a vindeca niste rani profunde", a afirmat un laburist citat de Daily Mirror. Potrivit unui sondaj de opinie publicat de The Independent, 51% dintre alegatorii britanici vor ca premierul Tony Blair sa-si prezinte demisia si considera ca el a mintit opinia publica in legatura cu amenintarea reprezentata de Saddam Hussein, potrivit unui sondaj publicat de The Independent.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24