Politică externă

Colin Powell: Saddam a creat un sistem de ascundere a armelor interzise

06.02.2003, 00:00 19

Atentia lumii diplomatice a fost ieri focalizata pe  reuniunea Consiliului de Securitate al ONU  in cadrul careia urma sa analizeze (aseara dupa inchiderea editiei) raportul prezentat de secretarul de stat american, Colin Powell, privind incercarile Irakului de a incalca rezolutiile ONU.
Presedintia germana a Consiliului de Securitate a anuntat ieri ca la sedinta vor participa 12 ministri, printre care se vor se vor numara si cei ai statelor membre permamente ale Consiliului - China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Rusia. Alte trei tari - Angola, Guineea si Siria - vor fi reprezentate de ambasadorii la ONU. Responsabilul german, Guenter Pleuger, a precizat ca si Irakul a fost autorizat sa asiste la reuniune, iar ambasadorul regimului de la Bagdad, Mohamed al-Douri, urma sa ia cuvantul la incheierea sedintei.
Secretarul american de Stat, Colin Powell, a afirmat in fata Consiliului de Securitate al ONU, ca regimul irakian a creat "un sistem destinat ascunderii si disimularii lucrurilor".
Powell a prezentat doua inregistrari audio, ale unor convorbiri telefonice intre interlocutori irakieni, care discutau despre ascunderea unor echipamente inaintea unei vizite a inspectorilor ONU.
Irakul "foloseste vastele resurse ale serviciilor sale de informatii pentru a ii spiona pe inspectorii" pentru dezarmare ai Natiunilor Unite, a spus el.
"Scopul lor este sa insele, sa ascunda, sa disimuleze lucrurile fata de inspectori", a spus el, adaugand ca "Irakul are, la cel mai inalt nivel, o politica de eschivare si inselaciune".
Powell a afirmat ca scopul prezentarii sale este "de a impartasi informatii suplimentare" cu comunitatea internationala, adaugand ca acestea provin de la "oameni care si-au riscat viata pentru a le obtine".
Inaintea reuniunii, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a recunoscut ca  Powell nu va prezenta "dovezi flagrante" privind existenta in Irak a unor programe de armament de distrugere in masa. Hans Blix, seful inspectorilor ONU pentru dezarmare, a declarat ieri inaintea reuniunii ONU ca nu se asteapta ca secretarul de stat american sa dezvaluie amplasamentele depozitelor irakiene de arme de distrugere in masa. "Misiunea lui Colin Powell consta in a arata si a convinge ca Irakul ascunde anumite lucruri si sunt aproape sigur ca nu va indica localizarea exacta a depozitelor de arme", a precizat Hans Blix.
Inainte de raportul Powell, Statele Unite se puteau baza in Consiliul de Securitate pe sprijinul Marii Britanii, al Spaniei si al Bulgariei, insa ceilalti 11 membri ai instantei supreme a Natiunilor Unite erau rezervati in ceea ce priveste actiunea militara.

Reuniunea NATO pe tema razboiului
Cei 19 ambasadori ai statelor membre NATO se vor intalni astazi la Bruxelles, in cadrul unei reuniuni speciale pe tema crizei irakiene si a solicitarilor Statelor Unite de sustinere in cazul unei interventii militare, a anuntat un oficial NATO.
"Joi va avea loc o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic pe tema crizei irakiene", a declarat sursa citata, sub protectia anonimatului.
Reuniunea este programata pentru ora locala 14.00 (15.00 ora Romaniei) si va fi consacrata solicitarii Statelor Unite de a primi sprijinul NATO in cazul unui conflict cu Irakul, a precizat responsabilul.
"Este o reuniune care ar fi putut avea loc miercuri, dar trebuie sa tinem cont de ceea ce se intampla in cadrul altor organizatii", a declarat oficialul NATO, referindu-se la interventia de ieri dupa-amiaza, a secretarului de Stat american, Colin Powell, in fata Consiliului de Securitate ONU.
Deocamdata, NATO nu a dat nici un raspuns solicitarilor de sprijin formulate de Statele Unite, din cauza opozitiei Frantei, Germaniei si Belgiei, care considera ca daca NATO va initia in pregatiri militare ar insemna ca se incadreaza intr-o "logica a razboiului".
Solicitarile americane nu prevad angajarea NATO in nume colectiv intr-o eventuala interventie impotriva Irakului.

Diplomatia s-a pus in miscare
Presedintele american, George W. Bush a discutat ieri telefonic cu omologul sau rus, Vladimir Putin, cei doi hotarand sa coopereze la nivelul Consiliului de Securitate ONU in privinta Irakului. Premierul italian, Silvio Berlusconi, a estimat ieri ca deznodamantul crizei irakiene va fi decis in cel mult o luna de zile, perioada necesara pentru a fi luata o hotarare privind o eventuala interventie militara.
Secretarul general al NATO, George Robertson, a anuntat ieri ca doreste sa convoace, dupa interventia de la New York a lui Powell, o reuniune extraordinara a ambasadorilor Aliantei, care sa discute problema Irakului. Premierul britanic, Tony Blair, a spus la randul sau ca regimul irakian a avut, in mod cert, legaturi cu reteaua terorista al-Qaida si ca este evident ca presedintele Saddam Hussein dispune de armament de distrugere in masa. El a recunoscut insa ca nu exista probe care sa ateste legatura dintre presedintele Saddam Hussein si atentatele din 2001 din Statele Unite si nici date privind amploarea legaturilor dintre reteaua lui Usama bin Laden si guvernul de la Bagdad.

Saddam: "Dovada, dovada!"
Presedintele irakian, Saddam Hussein, care a acordat primul sau interviu unui ziarist occidental in ultimii zece ani, a respins ieri toate acuzatiile americane si a cerut Statelor Unite sa prezinte fie si o singura dovada in sprijinul acuzatiilor lor. Saddam a declarat de asemenea ca nu are nici o legatura cu organizatia lui Bin Laden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO