Politică externă

Din categoria ce au mai pierdut specialistii britanici: echipamente militare de 7,6 mld. euro

20.08.2009, 18:47 12

Guvernul laburist al lui Gordon Brown este "specialist" in a pierde informatii importante in locuri neobisnuite, totusi, ultima isprava le-a intrecut pe toate: Ministerul britanic al Apararii (MoD), condus de Bob Ainsworth, a pierdut echipamente militare in valoare de 6,6 miliarde de lire sterline (7,6 miliarde de euro), printre care o sesime din totalitatea vehiculelor, armelor si radiourilor folosite de trupele militare, potrivit The Times.

Biroul National de Audit (NAO) a refuzat sa aprobe raportul cu privire la bunurile MoD, pentru ca existenta echipamentelor de 6,6 miliarde de lire sterline - echivalentul bugetului anual pentru echipamente de aparare - nu a putut fi dovedita. Ministerul Apararii sustine insa ca bunurile "nu au fost niciodate pierdute fizic".

In echipamentele pierdute de minister sunt mitraliere, radiouri, uniforme si binocluri cu viziune nocturna de 1,25 miliarde de lire sterline (1,45 miliarde de euro), dar si alte materiale si vehicule de 5 miliarde de lire sterline (5,8 miliarde de euro).

Situatia este cu atat mai complicata pentru cei de la Ministerul Apararii, dupa ce o simpla cercetare de piata a demonstrat ca preturile echipamentelor s-a triplat anul acesta.

 

Critici dure aduse Guvernului britanic

Situatia pune in dificultate Guvernul britanic laburist, condus de premierul Gordon Brown. Autoritatea lui Brown este deja contestata in partid, iar opozitia il critica pentru gestionarea crizei financiare.

Opozitia conservatoare a criticat dur incidentul.

"Avem o armata implicata intr-un razboi (cel din Afganistan, n.n.) si un minister care pur si simplu nu este competent", a declarat Liam Fox, ministrul apararii in guvernul din umbra al conservatorilor.

De cand a venit la putere in 2007, Guvernul lui Gordon Brown a fost la originea mai multor scandaluri legate de pierderea datelor britanicilor.

Printre cele mai cunoscute sunt cele in care au fost pierdute datele tuturor detinutilor din Marea Britanie, dar si a 25 de milioane de britanici de catre Fisc.

Gestionarea incidentului de la Ministerul Apararii este dificila si pentru ca opinia publica nu priveste cu ochi buni implicarea armatei in razboi, presa comentand ca armata britanica este expusa la prea multe riscuri pe frontul din Afganistan din cauza alimentarii necorespunzatoare cu echipamente militare.

De asemenea, lipsa echipamentelor - binocluri sau sisteme de comunicatii - a fost invinuita pentru moartea mai multor soldati in Afganistan.

Pana in prezent 200 de soldati britanici au fost ucisi in Afganistan. Marea Britanie are circa 9.000 de soldati pe frontul de razboi afgan, care fac parte din fortele euro-atlantice.

 

Ministerul Apararii da vina pe situatia din teren

Reprezentantii Ministerului sustin ca inregistrarea echipamentelor folosite in Afganistan este dificila din cauza intensitatii operatiunilor, iar implementarea unor sisteme mai complexe de administrare a fost suspendata din cauza reducerilor bugetare.

Acestia au sustinut ca in timpul verificarilor Biroului National de Audit (NAO), agentia din cadrul ministerului responsabila cu distributia echipamentelor militare nu a reusit sa ofere toate documentele pentru a se face auditul si de aici aceste lipsuri.

Lipsurile au dus la inceperea unei anchete la nivelul Ministerului Apararii si a unei restructurari.

Astfel, de luna viitoare, o singura persoana va fi responsabila cu suplimentarea armatei din Afganistan. Persoana va fi responsabila cu training-urile, logistica si cumpararea de echipamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO