Politică externă

Dupa alegeri, liniste politica la Ankara. Deocamdata

05.11.2002, 00:00 14

Lovitura de teatru in Turcia: Partidul justitiei si dezvoltarii (AKP), formatiune islamista moderata, a obtinut o victorie fara precedent, castigand alegerile cu 35% din voturile exprimate. Constituit in urma cu 15 luni pe baza Partidului Virtutii (Fazilet), partid islamist interzis, AKP a anuntat ca va forma singur viitorul Guvern de la Ankara, in baza unei sustineri parlamentare confortabile: 361 de mandate dintr-un total de 550.
Victoria islamistilor moderati este departe de a garanta stabilitatea politica a Turciei, singurul stat musulman membru NATO, dar cu o puternica armata foarte atasata valorilor laice, comenta ieri cotidianul francez Le Monde.
Alegerile anticipate de duminica au fost convocate pentru a pune capat unei crize politice caruia Cabinetul de la Ankara a trebuit sa ii faca fata de aproape un an, criza provocata de starea sanatatii premierului turc Bulent Ecevit, care a refuzat in repetate randuri sa-si prezinte demisia.



Semne de intrebare
Desi AKP a sustinut in repetate randuri ca nu este un partid islamist si ca respecta statutul laic al statului fondat de Mustafa Kemal Ataturk, ierarhia laica turca, atat civila cat si militara si-a exprimat ingrijorarea fata de originea acestei formatiuni.
Temerile sunt legate de eventualitatea aparitiei unui conflict cu armata, similar celui din 1997, soldat cu demisia primului guvern islamist.
Un motiv in plus pentru intretinerea acestor temeri il constituie si trecutul liderului sau, Recep Tayyip Erdogan, condamnat la inchisoare in 1997 pentru "instigare la ura religioasa". Condamnat la patru luni detentie pentru ca a recitat un poem considerat "subversiv", charismaticul presedinte al AKP in varsta de 48 de ani, fost primar al Instanbulului, nu poate sa ocupe nici un fotoliu de ministru, cu atat mai putin cel de premier, scria ieri, Le Figaro.
In urma cu cinci ani, in urma formularii unor amenintari, armata a pus punct unei crize politice, care s-a incheiat cu demisia primului guvern islamist. In acea perioada, Erdogan era primarul islamist al Istanbulului. Chiar daca fostul primar sustine acum ca intre timp si-a schimbat convingerile, autoritatile judiciare continua sa il urmareasca. Procurorul Curtii de Siguranta a Statului de la Ankara a solicitat, inainte de alegeri, interzicerea AKP, declarand ca Erdogan nu este autorizat sa il conduca. Inainte de alegeri, Curtea Constitutionala a refuzat sa se pronunte asupra acestui subiect".
Partidul justitiei si dezvoltarii face insa eforturi pentru a avea imaginea unui partid pro NATO si pro european. Chiar dupa anuntarea, duminica, a primelor rezultate partiale, cand islamistii moderati sarbatoreau victoria la sediul din Istanbul, Erdogan afirma ca AKP este deschis "accelerarii" candidaturii Turciei la Uniunea Europeana si a lasat sa se inteleaga ca va continua programele de redresare economica convenite cu FMI.
Analistii comentau ieri ca victoria Partidului Justitiei si Dezvoltarii, care a participat pentru prima data la alegeri, a fost avantajat pe de o parte, de votul de protest al electoratului, care a vrut sa sanctioneze fosta coalitie si partidele traditionale, iar pe de alta parte de sistemul de vot, proportional.
In Parlamentul de la Ankara, dintre cele 18 partide politice care s-au prezentat in fata electoratului cu 10.000 de candidati, doar doua au reusit sa treaca pragul electoral de zece procente. Celelalte 16 inscrise pe lista au ramas in afara forului legislativ. Astfel ca pe langa cei 361 de mandate ale AKP, Partidul republican al poporului, social-democrat prolaic, a obtinut 180 de locuri in Parlamentul unicameral turc, respectiv 20 din voturile electoratului. Celelalte 9 locuri au fost ocupate de independenti.



Vot de blam pentru partidele traditionale
Chemat la urne cu 18 luni inainte de termenul normal al alegerilor, electoratul a sanctionat partidele aflate la putere.
Actualul sef al executivului de la Ankara, Bulent Ecevit a recunoscut ieri infrangerea formatiunii sale, Partidul Stangii Democrate (DSP), in alegerile legislative de duminica.
"Nu ma asteptam la acest lucru", a declarat Ecevit, referitor la faptul ca DSP a obtinut "rezultatul" de 1% din voturile valabil exprimate. Totusi, Ecevit considera ca acest lucru nu este surprinzator deoarece, "DSP a primit lovituri foarte puternice", o aluzie la valul de demisii din aceasta vara ale deputatilor DSP.
In timpul alegerilor precedente, care au avut loc in anul 1999, DSP obtinuse 22% din voturi, ocupand 136 dintre cele 550 de locuri ale Parlamentului turc. Eliminarea marilor partide traditionale din Parlament este motivata de votul de protest al electoratului, dezamagit de cei aproape doi ani de criza economica, aprecia ieri Le Monde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24