Politică externă

Elvetienii nu-i inghit pe imigranti

28.09.2004, 00:00 16

Elvetienii au respins proiectul de lege care prevede simplificarea procedurilor de naturalizare a cetatenilor straini, care a facut obiectul unui referendum organizat duminica.
Asociatia Secondos, care reprezinta imigrantii din a doua generatie, s-a declarat "dezgustata" de rezultatul scrutinului, in conditiile in care Elvetia are una dintre cele mai restrictive legislatii europene in materie de cetatenie. Circa 57 la suta dintre elvetieni au votat impotriva proiectului de lege care prevedea facilitarea naturalizarii strainilor din a doua generatie care au efectuat cel putin cinci ani de studii in Elvetia. Aproximativ 52 la suta au respins proiectul de acordare automata a nationalitatii elvetiene copiilor din a treia generatie, potrivit rezultatelor finale.
Scrutinul ilustreaza diviziunile profunde dintre populatia francofona si cea germanica. Regiunile germane - 65 la suta din populatie -, din nordul si estul tarii, au votat impotriva celor doua proiecte, in timp ce regiunile francofone - 25 la suta - s-au pronuntat in favoarea proiectului.
Principalele partide au solicitat aprobarea proiectului de lege, cu exceptia dreptei populiste, care a desfasurat o campanie xenofoba pronuntata, starnind critici aspre. Este pentru a treia oara in 21 de ani cind Elvetia respinge un astfel de proiect. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO