Politică externă

Franţa cere bombardarea Libiei din aer

Franţa cere bombardarea Libiei din aer

Autor: Radu Racu

11.03.2011, 15:58 193

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerutvineri acţiuni "ţintite" pe calea aerului împotriva regimuluilibian al lui Muammar Gaddafi, în cazul în careautorităţile de la Tripoli folosesc arme chimice sau atacuriaeriene pentru a înăbuşi revolta, scrie The Guardian.

"Împreună cu (premierul britanic) David Cameron, (noi,) engleziişi francezii, ne-am exprimat diponibilitatea, cu condiţia expresăca ONU să dorească acest lucru, ca Liga Arabă săîl accepte şi ca autorităţile libiene, pe care noidorim să le vedem recunoscute, să îl dorească, pentru(înteprinderea unor) acţiuni ţintite, pur defensive, doar în cazulîn care (Muammar) Gaddafi ar utiliza arme chimicesau aviaţia contra populaţiei, care manifestează în mod paşnic", adeclarat Sarkozy.

Iniţiativa iniţială a Franţei şi Marii Britanii de a cereONU interzicerea zborurilor pe teritoriulLibiei a fost considerată riscantă pentru civili,astfel că Franţa consideră raidurile aeriene justificate, noteazăpublicaţia britanică.

Şeful de stat francez a pledat, de asemenea, ca Uniunea sărecunoască, aşa cum a făcut Franţa, opoziţialibiană faţă de regimul lui Muammar Gaddafi,reprezentată prin Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT).

În plus, Sarkozy le-a propus partenerilor săi"crearea unor zone umanitare în Africa de Nord", cu scopul de a"administra problema îngrijorătoare" a persoanelor "deplasate" înurma conflictului din Libia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO