Politică externă

George W. Bush merge la Soci sa-i explice lui Vladimir Putin beneficiile scutului antiracheta

03.04.2008, 19:45 14

Intalnirea de la Soci de la sfarsitul acestei saptamani dintre presedintele SUA George W. Bush si presedintele Federatiei Ruse Vladimir Putin ar putea fi ultima dintre cei doi in aceasta calitate, avand in vedere ca mandatul liderului de la Kremlin expira la mijlocul acestei luni.
Cei doi presedinti au insa ocazia sa traseze liniile directoare ale unui parteneriat pentru viitor, in conditiile in care vor gasi o solutie comuna in problema scutului antiracheta, care va fi instalat in Cehia, dar pe care Rusia il vede drept o amenintare directa.
Presa a speculat in ultimele zile ca cei doi lideri, care au o buna relatie personala, ar putea semna un acord de colaborare - o asa-numita "foaie de parcurs" care se va referi la scutul antiracheta.
De altfel, seful statului american a vorbit recent despre intentia de a discuta la Soci - resedinta de vara a lui Putin, despre acordul strategic, unde capitolul cel mai important se refera la scutul de protectie american.
Scutul antiracheta urmeaza sa fie instalat in Cehia, iar alte baze sa fie instalate in Polonia, in ceea ce NATO a definit drept un sistem de aparare impotriva amenintarilor teroriste, care ar putea veni din Orientul Mijlociu.
Oficialii rusi s-au opus vehement pana in prezent instalarii acestui sistem defensiv.
In discursul pe care l-a tinut ieri dimineata la Bucuresti, la Conferinta German Marshall Fund, liderul de la Casa Alba a invitat Rusia sa coopereze in cadrul scutului antiracheta astfel incat Rusia, Europa si SUA sa fie aparate fata de o amenintare care planeaza la adresa tuturor.
"Presedintele Putin a mentionat posibilitatea de a utiliza facilitatile radar din Azerbaidjan. Credem ca acestea ar putea fi incluse in cadrul unui sistem mai larg de monitorizare a amenintarilor. Aceasta ar duce la un nivel de cooperare fara precedent intre Rusia si Alianta", a apreciat Bush.
Presedintele SUA a spus ca in cadrul discutiilor pe care le va avea cu Vladimir Putin va insista asupra faptului ca scutul nu este menit sa creeze un sistem de aparare fata de Rusia.
"Rusia nu este dusmanul nostru", a spus Bush, subliniind ca sunt puse bazele unei noi relatii cu Rusia, care "nu are ca scop anihilarea reciproca". El a adus exemple concrete in timpul discursului sau despre amenintari cu rachete care vin dinspre Iran.
Cei doi sefi de stat au posibilitatea sa discute despre acest subiect si la Bucuresti in timpul unei intalniri private. Putin este asteptat sa aterizeze in aceasta seara la Bucuresti, urmand ca sedinta Comitetului Nato - Rusia sa aiba loc maine dimineata. Comentatorii din Moscova sunt insa sceptici in privinta unui acord intre cei doi lideri in chestiunea sistemului defensiv antiracheta.
Potrivit Kommersant, farmecul personal al lui Bush nu va fi suficient pentru a-l convinge pe Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO