Politică externă

Gordon Brown a pozat in premier

26.09.2006, 19:46 10

Gordon Brown, ministru de finante in guvernul britanic si cel mai probabil succesor al lui Tony Blair la sefia Partidului Laburist, a tinut ieri, in cadrul Congresului Laburistilor, cel mai important discurs al carierei pentru a convinge ca el este cea mai buna alegere pentru inlocuirea lui Blair dupa retragerea acestuia. Presa britanica a numit ziua de ieri, "Ziua lui Brown".
In fata sondajelor de opinie care nu ii sunt tocmai favorabile, fiind considerat un politician arogant si un slab conducator al echipei laburiste, Brown s-a remarcat drept un reformist, promitand reinnoirea partidului si a metodei de a conduce Marea Britanie. Brown a estimat ca urmatorii zece ani vor fi definitorii pentru reformarea Partidului Laburist, deoarece "provocarile sunt altele, programul de guvernare va fi diferit, atributiile guvernului se vor schimba si se vor schimba nu doar politicile, ci si politica in sine". Cel mai important obiectiv al lui Brown este ca guvernul sa raspunda intr-o mai mare masura in fata Parlamentului si a publicului.
In cadrul discursului sau, Gordon Brown si-a exprimat de asemenea regretul fata de divergentele care au existat intre el si actualul lider al partidului si premier al Marii Britanii, Tony Blair. Conflictele dintre acestia din ultima perioada au ajuns deseori pe prima pagina a ziarelor.
"A fost un privilegiu pentru mine sa lucrez alaturi de cel mai de succes lider al laburistilor si prim-ministru care a existat vreodata. Dar nu este surprinzator ca au existat momente de neintelegeri, ca in orice relatie", a spus Brown chiar la inceputul discursului sau.
Brown si Blair au lucrat impreuna mai mult de 20 de ani, fiind arhitectii platformei politice denumite "New Labour" (noul partid laburist - n.r.) care a relansat partidul si l-a readus la putere. Insa dupa ce a fost la putere noua ani, atat populatia, cat si laburistii ii cer acum lui Blair sa plece, multi considerand ca s-a instalat o "uzura politica" in cazul sau, fiind nevoie de un nou motor pentru Partidul Laburist, devansat in sondaje de conservatori.
Convins ca este candidatul ideal pentru a deveni motorul laburistilor, Brown a explicat ca renasterea New Labour se va construi bazandu-se pe o economie flexibila, pe servicii publice reformate si personalizate, pe sectoare publice si private "care sa colaboreze pentru a oferi oportunitati si siguranta pentru toti nu doar pentru unii".
In ceea ce priveste politica externa, Brown a declarat ca aceasta nu se va schimba foarte mult fata de cea promovata de Blair. Cu alte cuvinte Brown va continua politica proamericana contestata adesea de britanici.
Fostul lider al laburistilor Neil Kinnock a venit in sprijinul lui Brown si a declarat pentru BBC ca "in ceea ce priveste calitatile de conducere, experienta si daruire, este dificil de gasit pe cineva care sa se compare cu Brown".
Discursul lui Brown trebuie insa sa-i convinga si pe britanici. Scepticismul britanicilor in ceea ce il priveste pe Brown a crescut in aceasta luna dupa ce un grup de apropiati ai lui Brown l-au fortat pe Blair sa promita ca va parasi sefia partidului in urmatoarele 12 luni. Brown a negat insa la vremea aceeea ca ar fi fost implicat in aceasta poveste.
Deocamdata, sondajele arata ca 48% dintre britanici cred ca Brown s-a aflat in spatele campaniei indreptate impotriva lui Blair, iar 44% dintre ei cred ca Brown nu ar fi un bun prim-ministru.
In cursul zilei de astazi, va fi randul lui Tony Blair sa tina ultimul discurs in calitate de lider al partidului. Observatorii britanici se asteapta ca acesta sa faca apel la membrii partidului sa se concentreze asupra problemelor britanicilor si nu asupra luptelor de succesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO