Politică externă

Hillary Clinton candideaza la alegerile pentru Casa Alba

22.01.2007, 18:53 15

Senatorul democrat de New York, Hillary Clinton, a anuntat ca va incepe campania pentru alegerile prezidentiale din 2008, pe care daca le castiga, va deveni prima femeie din istoria SUA care sa detina prima pozitie in stat.
"Intru in cursa si o fac ca sa castig", scria Hillary Clinton intr-un mesaj electronic trimis celor care o sprijina in acest demers.
"Miza va fi enorma cand America isi va alege un nou presedinte in 2008", scria Clinton. "Ca senator voi petrece urmatorii doi ani incercand sa minimizez raul pe care George W. Bush il va face. Doar un presedinte nou va putea insa repara greselile lui Bush si reda americanilor speranta si optimismul", adauga ea intr-o incercare de a se distanta cat mai mult de administratia republicana de la Casa Alba.
Hillary Clinton porneste aceasta campanie ca principalul favorit din tabara democrata, conform unui sondaj realizat de cotidianul Washington Post si televiziunea ABC News, dat publicitatii vineri. Conform sondajului, 41% dintre democrati o sprijina, mai mult decat dublul sprijinului pentru oricare dintre posibilii sai contracandidati.
Senatorul de Illinois, Barack Obama, care si-a anuntat inceputul campaniei saptamana trecuta, a starnit mult interes si a atras atentia, dar rezultatele sondajului il crediteaza cu sprijinul a doar 17% dintre democrati. Mesajul pe care Obama l-a transmis a fost ca SUA au nevoie de o adevarata schimbare si ca nu ar mai trebui votate mereu aceleasi fete. Mesajul, scria presa americana, era clar menit pentru a o contracara pe Clinton, al carei anunt ca se va inscrie in cursa era asteptat.
In ceea ce priveste pozitionarea lui Hillary Clinton vizavi de posibilii rivali republicani, cursa este deocamdata foarte stransa. Clinton are un avantaj foarte mic fata de senatorul John McCain si este la egalitate cu fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani.
In declaratia sa televizata, Clinton a facut doar o referire la razboiul din Irak. In ultima vreme ea a criticat razboiul si s-a opus planului Casei Albe de a suplimenta trupele din Irak cu inca 21.500 de soldati. Dar in 2002 a votat in favoarea razboiului, suparand pe cativa dintre activistii antirazboi ai partidului. Aceasta va fi si una dintre principalele sale dezavantaje in campanie, sustin analistii. Faptul ca a sprijinit ofensiva din 2003 este un lucru greu de iertat pentru o parte din electoratul democrat.
In ciuda sprijinului pentru razboi, Clinton are alte atuuri in maneca. A fost prima-doamna timp de opt ani si este la al doilea mandat in Senatul american, ceea ce o face una dintre cele mai cunoscute figuri din politica americana. In plus are o retea nationala de activisti si o capacitate de a strange fonduri mult mai mare decat oricare dintre rivalii sai democrati.
Toate aceste atuuri nu au speriat insa competitia. In afara de Barack Oboma, Clinton va trebui sa-i mai infrunte pe John Edwards, fost senator de Carolina de Nord, Cristopher Dodd, senator de Iowa, pe Tom Vilsack, fost guvernator al statului Iowa, si alte cateva figuri democrate importante, cum ar fi John Kerry. Toti acestia si-au anuntat intentia de a candida, iar pentru Hillary Clinton nu va fi o treaba usoara sa castige sprijinul Partidului Democrat.
Desi detine avantajul, Hillary Clinton se confrunta insa cu o dilema, sustin multi dintre strategii democratilor. In ce masura ar putea sa castige alegerile in fata unui candidat republican?
Analistii se intreaba daca nu cumva alegatorii vor refuza o noua "era Clinton", preferand sa-l voteze pe Barack Obama.
Fara a pierde timp, Hillary Clinton a venit in intampinarea acestei temeri a democratilor. Mark Penn, unul dintre consilierii sai, specialist in organizarea campaniilor electorale, declara intr-un interviu: "Foarte multa lume se intreaba daca Hillary Clinton poate castiga alegerile prezidentiale. Bineinteles ca poate. Cel mai mare avantaj al ei, este chiar ea, calitatile sale de lider".
Deocamdata, insa, cursa este de abia la inceput. Alegerile prezidentiale din 2008 au inceput devreme, scria New York Times, atat de devreme incat deocamdata este imposibil sa ne imaginam intre cine si cine va trebui sa alegem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO