Politică externă

In Italia se ascute spiritul antiamerican

09.03.2005, 00:00 15

Uciderea de catre fortele militare americane a agentului secret italian Nicola Calipari a determinat reactii antiamericane la Roma.


Ministrul de externe italian, Gianfranco Fini, a cerut Statelor Unite sa-i identifice si sa-i pedepseasca pe responsabilii pentru uciderea, in Irak, la finele saptamanii trecute, a lui Calipari. Autoritatile italiene par nemultumite de raspunsul oficialilor americani in privinta conditiilor care au dus la moartea agentului secret. Fini a vorbit despre versiunile diferite pe care le detin oficialii italieni si americani in privinta conditiilor in care s-a produs incidentul.

In principiu, partea americana sustine ca motivul pentru care patrulele din SUA au tras asupra masinii in care se afla Calipari a fost viteza mare cu care se deplasa autovehiculul si faptul ca, la somatia militarilor, masina nu s-a oprit. Gianfranco Fini sustine, la randul sau, ca viteza pe care o avea masina nu depasea 40 km/h.


Povestea este in egala masura dramatica si stupida. Nicola Calpari este cel care a negociat mai bine de o luna de zile eliberarea unei ziariste italiene care fusese rapita de rebelii irakieni.


Este vorba despre Giuliana Sgrena, o ziarista de la un ziar de stanga, Il Manifesto, care a fost eliberata la finele saptamanii trecute si, la momentul atacului militarilor americani, se afla in masina impreuna cu Calipari. Mai aveau un kilometru si ajungeau la aeroportul din Bagdad de unde decolau spre Roma. Sgrena sustine ca ea ar fi fost tinta atacurilor americane, o declaratie care nu a fost sustinuta si de catre oficialii italieni, ba au existat chiar delimitari de o astfel de interpretare. Totusi, partea din declaratiile sale care este preluata de autoritatile de la Roma este ca soferul masinii atentionase militarii americani ca sunt italieni la bord.


In momentul funeraliilor nationale cu care a fost comemorat Calipari, s-au auzit proteste antiamericane, asa cum presa italiana de ieri era plina de reprosuri la adresa aliatilor americani din Irak.



Ministrul de externe italian spune ca la Roma nu se asteapta altceva decat "adevar si dreptate", colaborare pentru gasirea unor rezultate concrete. Declaratiile sefului diplomatiei de la Roma contin si un avertisment la adresa americanilor. El spune ca acest incident nu trebuie sa se transforme intr-o platforma care sa contribuie la cresterea sentimentelor antiamericane in Italia.



Se pare ca un raport al Pentagonului asupra lucrurilor petrecute, relevat de Washington Times in editia de ieri, vorbeste despre un ordin in interiorul trupelor americane din Irak care spune ca este obligatorie atacarea cu arme de foc a oricarui cetatean care nu se supune controalelor de la punctele amenajate special. Acelasi raport sustine ca nu existau aranjamente de frontiera intre americani si italieni in privinta transportarii Giulianei Sgrena in Italia via Bagdad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO