Politică externă

Incepe procesul militarilor care au maltratat prizonierii din Irak

20.05.2004, 00:00 20

Ieri, la Bagdad, Curtea Martiala a armatei americane a inceput audierea in procesul intentat militarilor care au fost acuzati ca au torturat si au umilit moralmente prizonierii irakieni.
Primul dintre militarii carora li s-a intentat proces este Jeremy Sivits, un sergent care inainte de a fi in armata era mecanic. Are 24 de ani. Este din Pennsylvania. Ajuns la inchisoarea Abu Gharib, unde era gardian, Sivits s-a numarat printre cei care sunt prezentati in Satele Unite ca fiind o rusine pentru armata americana. Jeremy Sivits este acuzat ca i-a torturat pe detinutii irakieni fara vreun temei si fara sa fi avut vreo comanda de la superiorii sai.
El mai este acuzat si de faptul ca este unul dintre autorii fotografiilor care au facut inconjurul lumii. Se pare ca lui Sivits ii este atribuita acea imagine infatisand o piramida de nuduri ale detinutilor, printre care se vad capete de militari in uniforme americane, cu expresii zambitoare. De fapt, unul dintre lucrurile care au oripilat o lume intreaga, dar cu precadere lumea araba, este amuzamentul care se desluseste pe fetele militarilor americani care apar in fotografiile care stau la originea scandalului prizonierilor.
Inainte de a ajunge in fata Curtii Martiale, Sivits si-a recunoscut vina de a fi abuzat de atributiile pe care le avea. Dintre capetele de acuzare, Sivits a recunoscut patru, intre care tratamentul pe care l-a aplicat irakienilor si conspiratie. In acelasi proces sunt inculpati in total sapte americani, dintre care trei au fost adusi in instanta chiar ieri. Ceilalti doi militari care urmau sa fie adusi ieri in fata tribunalului au refuzat audierile preliminare si au spus ca merg direct ca inculpati in cadrul procesului.
Atentia presei internationale acordata acestui subiect are, intre motivatii, si pe aceea de a afla cine anume a dat comanda, sugestia gardienilor de la Abu Gharib sa-i "inmoaie" pe detinutii irakieni inainte de interogatorii. Prezentarea lor in nud sau mimand acte homosexuale are o incarcatura negativa asupra imaginii detinutilor, cu atit mai mult cu cat apartin islamului, unde homosexualitatea este considerata un pacat capital.
Tot ieri, au aparut informatii noi menite sa stanjeneasca autoritatile americane. Este vorba despre declaratiile unui ofiter american care este citat de New York Times afirmand ca i s-ar fi interzis Crucii Rosii Internationale sa intre la Abu Gharib. Ar fi vorba despre un refuz repetat in cateva randuri al superiorilor din armata americana, petrecut anul trecut, la solicitarile Crucii Rosii de a cerceta conditiile in care sunt tinuti in inchisoare irakienii. Se pare ca si generalul Taguba ar fi fost implicat in acest proces, cel care a intocmit raportul secret adresat adminisratiei americane in care atragea atentia asupra torturilor la care au recurs ofiterii americani.
In Marea Britanie, a fost anuntata artestarea unui soldat despre care se presupune ca ar fi fost implicat in fabricarea unor fotografii rusinoase pentru Marea Britanie, dar care pana la urma s-a dovedit ca au fost falsificate. Este vorba despre acele fotografii in care apare un soldat britanic urinand pe trupul gol al unui presupus prizonier.  Ministerul Apararii de la Londra nu a dat mai multe informatii despre identitatea sau acuzatiile care i se aduc militarului arestat, dar se presupune ca ar fi avut legatura cu lantul de falsificatori ai fotografiilor.
Daca Marea Britanie se poate spune ca a scapat oarecum de scandalul fotografiilor, nu acelasi lucru se intampla cu armata americana. Ieri, au aparut acuzatii noi la adresa gardienilor de la Abu Gharib. De data aceasta au venit din partea unor institutii internationale de presa, intre care Reuters si NBC. Este vorba despre patru reporteri in total (trei de la Reuters si unul de la NBC) care erau de origine irakiana si care au fost arestati la inceputul anului langa Fallujah. Acestia sustin ca au avut parte de acelasi tratament care este evidentiat in fotografiile care au facut inconjurul lumii. Cei patru ziaristi spun ca au fost supusi la acte si scene degradante si umilitoare pentru conditia lor umana si religioasa. Nu au facut publice pana acum plangerile lor, pentru ca s-au adresat autoritatilor americane, insa, raspunsul pe care l-au primit dupa ce armata americana a organizat o ancheta a fost ca nu exista dovezi pentru acuzatiile lor. Abia atunci membrii echipelor Reuters si NBC s-au hotarat sa faca public tratamentul pe care l-au indurat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24