Politică externă

John Kerry e sustinut de 60 de laureati ai premiului Nobel

23.06.2004, 00:00 10

Patruzeci si opt de laureati ai premiului Nobel si-au anuntat sustinerea fata de candidatul democrat John Kerry la alegerile prezidentiale din noiembrie, reprosandu-i republicanului George W. Bush ca manipuleaza domeniul stiintific in scopuri politice.
La inceputul acestui an, circa 60 de cercetatori de marca l-au acuzat pe Bush l-au acuzat pe liderul de la casa alba de aceleasi practici manipuland stiinta in scopurri care nu au legatura cu aceasta. Casa Alba a calificat acuzatiile drept false sau chiar "ridicole".Intr-o scrisoare publicata situl internet al lui John Kery, se spune ca George W Bush si administratia sa trebuie inlaturati de la putere pentru a nu compromite viitorul Statelor Unite ale Americii. Srisoarea este semnata de 48 de laureati ai premiului Nobel din domeniile chimie, fizica si medicina.
"John Kerry va oferi domeniului stiintific locul pe care il merita in cadrul Guvernului (...). In mod clar, el trebuie ales viitor presedinte al Americii", spune scrisoarea. Bush este acuzat ca a redus fondurile pentru cercetare pentru a le canaliza in zona militara si politica.  "Prin reducerea finantarii destinate cercetarii, ei submineaza bazele viitorului Americii. Prin stabilirea unor restrictii in ceea ce priveste cercetarile in care sunt folosite anumite celule embrionare, ei inpiedica inregistrarea de progrese in medicina", afirma semnatarii scrisorii. Si rechizitoriul continua. Bush este acuzat de restrictiile impuse imigratiei, dar si faptul ca refuza sa semneze tratatul de la Kyoto privind reducerea treptata a emisiilor de gaze cu consecinte nocive.  "Prin impunerea unor obstacole in ceea ce priveste imigrarea, suntem privati de talente stiintifice cruciale. De asemenea, ameninta viitorul Pamantului, ignorand consensul stiintific asupra unor subiecte importante, cum ar fi reincalzirea climatica sau poluarea", se arata in scrisoare. Administratia Bush este criticata in raport cu toate administartiile precedente, fie democrate sau republicane. "Contrar administratiilor precedente republicane si democrate, administratia Bush ignora sfaturile stiintifice impartiale in ceea ce priveste elaborarea politicii sale", au declarat autorii scrisorii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24