Politică externă

Nicolas Sarkozy il pregateste pe Tony Blair pentru presedintia UE

14.01.2008, 18:00 15

Fostul premier britanic Tony Blair a participat la sfarsitul saptamanii trecute la o conferinta a partidului de guvernamant din Franta UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara), fapt ce a nascut speculatii cu privire la sustinerea acestuia de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy pentru postul de presedinte al Uniunii Europene.
"Europa nu este o chestiune de stanga sau de dreapta, ci de viitor sau de trecut, de putere sau de slabiciune", a declarat Blair care a fost numit saptamana trecuta consilier pe probleme de politica globala la importanta banca americana JP Morgan.
Prezenta unui om politic de stanga la o conferinta a unui partid de dreapta a nascut controverse cu privire la sustinerea lui Blair la functia de presedinte al Uniunii Europene de catre Nicolas Sarkozy, in special in randul opozitiei din Franta.
"Vad ca se prolifereaza ceva de partea UMP si a presedintelui Republicii care este interesat de o lovitura tactica si anume pregatirea candidaturii lui Tony Blair la presedintia UE", a declarat Jean-Marc Ayrault, liderul deputatilor socialisti francezi.
Postul de presedinte al Uniunii Europene a fost creat in urma Tratatului de la Lisabona (semnat pe 13 decembrie 2007). Presedintele urmeaza sa fie ales de catre cele 27 de state membre in a doua jumatate a lui 2008, cand Franta va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, daca textul tratatului va fi ratificat de toate statele comunitare.
Acesta va fi ales pe o perioada de 2,5 ani, cu o singura posibilitate de reinnoire a mandatului. Obiectivul acestei masuri este personificarea Europei in ochii populatiei sale si a lumii.
Seful statului francez, Nicolas Sarkozy, a declarat inca din octombrie ca Blair ar putea fi numit presedinte al Uniunii Europene. El l-a numit pe fostul premier britanic "cel mai european dintre englezi". Vorbind la conferinta UMP, Sarkozy l-a descris pe Blair drept "unul din granzii Europei", dar s-a abtinut sa-i acorde sustinerea publica pentru numirea in functia de sef al UE.
"Cand vom numi acest presedinte al Uniunii Europene, vreau sa plasam stacheta sus si sa nu tintim catre cel mai mic numitor comun", a declarat Sarkozy.
Pe langa Blair, alte nume importante au fost mentionate pana in prezent pentru functia de presedinte al UE. Printre acestea se numara premierul luxemburghez Jean-Claude Junker, fostul presedinte polonez Alexander Kwasniewski, premierul danez Anders Fogh Rasmussen sau fostul premier irlandez Bertie Ahern.
Cu toate acestea, numirea lui Blair in functia de presedinte al Uniunii Europene este privita cu scepticism de analisti din cauza absentei Marii Britanii din zona euro si a faptului ca este una din cele mai eurosceptice tari europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO