Politică externă

Parlamentul UE blocheaza bugetul

13.01.2006, 22:40 8

Comisia de buget a Parlamentului European a adoptat miercuri seara o rezolutie prin care se cere respingerea bugetului UE.

Rezultatul votului, doar un singur europarlamentar - finlandezul Esko Seppanen -, a votat impotriva rezolutiei, vorbeste de la sine pentru soarta bugetului in dezbaterea din plenul Parlamentului. Daca atunci rezolutia va fi adoptata si de plen, saptamana viitoare, intregul compromis asupra bugetului obtinut de presedintia britanica a UE s-ar putea prabusi. In decembrie, statele membre hotarasera ca bugetul in perioada 2007-2013 va fi de 862,4 mld. euro, fata de 975 mld. euro cat ceruse Parlamentul.

De la actuala presedintie austriaca, initiatorul rezolutiei, germanul conservator Reimer Boge, asteapta insa o mai mare intelegere si mai mult "respect". "Nimeni nu ar trebui sa subestimeze Parlamentul", a declarat germanul. El spera ca reprezentantii Comisei vor reusi sa vina cu un proiect reformat, in care sa fie prevazute proceduri mai simple pentru cheltuirea banilor comunitari si redimesnionarea rolului parlamentarilor in controlul cheltuirii banilor. Colegul sau maghiar, Szabolcs Fazakas, considera insa ca nu exista prea mult spatiu de manevra pentru parlamentari, in timp ce parlamentarul danez Anne Jensen a apreciat ca disputa are foarte mare legatura si cu credibilitatea Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO