Politică externă

Patru reformisti candideaza la presedintia Macedoniei

15.04.2004, 00:00 8



Primul ministru macedonean, Branko Crvenkovski, un pro-european convins, este favoritul alegerilor prezidentiale anticipate care au avut loc ieri in Macedonia. Scrutinul prezidential este organizat cu noua luni inainte de terminarea mandatului in conditiile in care fostul presedinte Boris Trajkovski a murit intr-un accident de avion in luna februarie.



Aproape 1,7 milioane de oameni au fost asteptati ieri la urne sa aleaga intre cei patru candidati inscrisi in cursa, doi macedoneni si doi albanezi, toti insa partizanii integrarii Macedoniei in NATO si Uniunea Europeana.



Analistii apreciaza ca invingatorul va fi cunoscut dupa al doilea tur de scrutin intrucat, considera ei, nici unul dintre cei patru candidati nu vor reusi sa intruneasca votul majoritatii electoratului.



Favoritul competitiei electorate, Branko Crvenkovski, de etnie macedoneana, desi are numai 41 de ani este considerat un "veteran" in politica. A fost prim-ministru si in perioada 1992-1998. El este insa criticat pentru rezultatele economice slabe si pentru ca nu a reusit sa reduca rata somajului, care atinge 35% din populatia activa a Macedoniei (820.000 de persoane). Principalul sau rival este Sasko Kedev, un chirurg cardiolog de 41 de ani, deputat incepand din 2002. In timpul campaniei electorale el a insistat asupra necesitatii de schimbare a imaginii Macedoniei, considerata "o tara corupta, saraca si cu un nivel ridicat al infractionalitatii". Tot de etnie macedoneana, Kedev este mai putin popular decat actualul prim-ministru. Ceilalti doi candidati, Gezim Ostreni, membru al Uniunii Democrate pentru Integrare (face parte din coalitia aflata la putere) si Zidi Xhelili, reprezentantul PartiduluiDemocrat al Albanezilor, sunt fosti membri ai rezistentei albaneze. Sansele celor doi candidati sunt minime intrucat alegatorii de etnie albaneze sunt numai 300.000.



La mai putin de trei ani de la desfiintarea fortelor de gherila albaneze de catre NATO, reprezentantii UE la Skopje apreciaza ca Macedonia este o tara stabila care s-a angajat "ireversibil" pe calea integrarii europene. Potrivit raportului anual al Comisiei Europene privind Macedonia, aceasta tara are nevoie de reforme in domeniul justitiei si sistemului administrativ si de continuarea descentralizarii. Macedonia si-a prezentat oficial candidatura la Uniunea Europeana pe 22 martie, anul acesta.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO