Politică externă

Polonia a introdus vize pentru rusi, ucraineni si bielorusi

02.10.2003, 00:00 24

In perspectiva aderarii la uniunea Europeana, Polonia a introdus, de ieri vize obligatorii pentru cetatenii rusi, ucraineni si bielorusi care calatoresc in acasta tara. Institutul polonez pentru relatii publice a avertizat insa ca introducerea vizelor de catre viitoarele state membre ale UE va incuraja coruptia vamesilor si a politiei de frontiera din aceste tari. Marti, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, premierul Adrian Nastase a evocat posibilitatea va romania sa intriduca vize pentru cetatenii Republicii Moldova pentru a se alinia la normele europene priovind regimul vizelor.
Serghei Razov, adjunct al ministrului rus de externe a afirmat ieri ca regimul vizelor impus de polonezi  va fi "cat mai flexibil posibil", adaugand ca acordul incheiat cu Polonia este unul "favorabil cetatenilor de rand", in comparatie cu alte acorduri similare semnate de Rusia. Numarului calatorii intre cele doua tari este foarte mare - 3,5 milioane pe an. Pana in prezent ceratenii celor doua tari puteau trece libe frontiera comuna potrivit unui acord incheiat intre Moscova si Varsovia, in 1979.   Cele doua tari au fost multumite de acest acord prin urmare, Moscova si Varsovia nu sunt "entuziasmate" de noua situatie, a spus diplomatul rus. Cu toate acestea, acordul recent ofera numeroase privilegii pentru cetatenii care solicita vize. Copii sub 16 ani, persoanele peste 70 de ani, studentii, profesorii si cei implicati in cooperare economica vor primi gratuit vize, ca si locuitorii enclavei Kaliningrad.  Introducerea regimului de vize nu este o decizie care apartine Rusiei sau Poloniei, conform sursei citate. Introducerea vizelor de catre viitoarele state membre ale UE pentru cetatenii care nu apartin tarilor Uniunii risca sa incurajeze coruptia vamesilor si a politiei de frontiera din aceste tari, afirma un raport al Institutului polonez de relatii publice. "Paradoxal, inasprirea regimului frontalier va reduce numarul de vizitatori doar la persoanele care vin in cautare de locuri de munca ilegale sau se ocupa de comert la scara larga in asa-numita zona gri, ceea ce nu va face decat sa creasca clientela crimei organizate", se arata in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24