Politică externă

Primii prizonieri irakieni eliberati din inchisoare

09.01.2004, 00:00 18



Doua camioane pline cu prisonieri irakieni au iesit ieri dintr-o inchisoare din Bagdad, ca urmare a unui gest calificat de Statele Unite ca fiind de bunavointa. BBC informeaza ca este vorba de 100 de prisonieri dintr-un grup care urmeaza sa fie eliberat in etape in urmatoarele saptamani.



Sute de irakieni se adunasera ieri, inca de dimineata, in preajma inchisoarii Abu Ghraib, asteptand vesti despre rudele lor. In preajma inchisoarii era nerabdare si multa confuzie, de vreme ce numele prisonierilor eliberati nu era cunoscut. Seful administratiei civile din Irak, Paul Bremer, a anuntat ca detinutii eliberati nu erau apropiati cu insurgentii care au atacat trupele americane. Premer a amai afirmat ca semnalul de reconciliere pe care-l transmit cu aceasta ocazie Statele Unite nu se refera si la aceia dintre prisonieri care au mainile patate de sange.



Im Irak exista circa 10.000 de prisonieri irakieni detinuti de fortele conduse de SUA. Exista critici la adresa conditiilor precare in care acestia sunt tinuti in inchisoari.



In aceeasi zi, la Bagdad, inca un soldat american si-a pierdut viata, iar alti 34 au fost raniti, in urma unui atac cu mortiere care a avut loc in cursul diminetii, la vest de capitala irakiana.



Pe de alta parte, agentiile de presa internationale si cateva dintre ziarele americane au anuntat ca un think-tank influent in Statele Unite, Carnegie Endowment for nternational Peace, a dat publicitatii un raport in care administratia americana este acuzata ca a prezentat gresit informatiile referitoare la armele de distrugere in masa pe care le detine Irakul. In raport, grupul de analiza citat sustine ca nu au fost gasite dovezi convingatoare ca regimul Saddam ar fi detinut un program nuclear. De asemenea, grupul afirma ca, in privinta armelor biologice au existat incertitudini si mai mari, insa ar fi existat in plina dezvoltare un program balistic. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24