Politică externă

Prodi, in sfarsit sef peste un guvern mamut

18.05.2006, 00:00 17

Italia are in sfarsit un guvern. Dupa mai multe saptamani de intarziere cauzate de investirea in functie a noului presedinte Giorgio Napolitano, Romano Prodi a prezentat ieri lista finala a ministrilor care vor forma guvernul Italiei.

"Lista ministrilor a fost definitivata si este foarte bine gandita", a declarat Prodi dupa ultima sedinta de negocieri purtata cu aliatii sai.

Impresionantul Executiv italian va fi format din 25 de ministere, cativa zeci de viceministri si secretari de stat. In mod traditional guvernele italiene sunt de dimensiuni foarte mari, precedentul guvern condus de Silvio Berlusconi numara tot 25 de ministere si mai mult de 100 de membri in total, insa conform presei italiene, Prodi ar fi dorit sa reduca numarul ministerelor. Acest lucru nu a fost insa posibil din cauza numeroaselor formatiuni politice care formeaza coalitia de guvernare Uniunea, presedintele consiliului hotarand sa multiplice numarul fotoliilor ministeriale fata de cel prevazut initial pentru a satisface toti partenerii de guvernare. Ceea ce a rezultat este o echipa heterogena care reuneste deopotriva comunisti, centristi, catolici si socialisti. Desi partidele au hotarat cu greu repartitia fotoliilor, negociind pana in ultimul minut, iar lipsa consensului ideologic este evidenta, Prodi a dorit sa-i asigure pe italieni de stabilitatea si unitatea guvernului. El a declarat intr-un interviu televizat ca "echipa de guvernare este foarte unita si mult mai compacta decat au lasat sa creada descrierile anterioare. Este o echipa de ministri, nu o adunatura de indivizi".

Cotidianul italian Corrierre della Serra a descris acest guvern ca fiind "mai mult inspre stanga decat inspre centru; mai mult inspre stanga decat se asteptau cei care au votat pentru coalitia lui Prodi, mai mult decat orientarea naturala a coalitiei". Este posibil ca Prodi sa fi ales aceasta formula pentru a evita o situatie asemanatoare celei din 1998, cand guvernul pe care il conducea s-a prabusit dupa ce comunistii s-au retras din coalitie, afirmand la momentul acela ca orientarea guvernului nu era suficient de mult indreptata spre stanga.

Cele mai importante functii, cele de vicepremieri, au revenit lui Massimo d''Allema din partea Partidului Democratic de stanga, respectiv lui Francesco Rutelli de la Margherita. D''Allema, fiul redutabilului politician comunist Giuseppe D''Allema, a devenit secretar al Federatiei Tinerilor Comunisti Italieni in 1975, iar apoi a fost la randul sau un membru marcant al Partidului Comunist. Acesta a detinut functia de premier al Italiei intre 1998 si 2000, iar in guvernul lui Prodi va ocupa doua posturi cheie, pe langa postul de vicepremier, el luandu-l si pe cel de ministru de externe.

Francesco Rutelli, cel de-al doilea vicepremier, este presedintele formatiunii liberale de centru-stanga Margherita si a fost ales de doua ori primarul Romei, in 1993 si 1997. Rutelli va fi de asemenea si ministrul culturii in actualul guvern.

Cea mai grea misiune ii va reveni insa ministrului economiei si finantelor, Tommaso Padoa Schioppa (independent din Guvern), in varsta de 66 de ani, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene. Rolul sau va fi crucial pentru revigorarea economiei Italiei. Schioppa trebuie sa supuna Italia unei "terapii de soc" pentru a-si moderniza economia, a scadea nivelul deficitului bugetar care a atins un nivel alarmant de 4,1% din PIB in 2005 si pentru a reusi sa scape de datoria publica in valoare de 106,4% din PIB, un nivel record al ultimilor 10 ani.

Silvio Berlusconi a exclus orice fel de cooperare cu noul guvern. Pentru a putea insa trece efectiv la carma tarii, echipa alcatuita de Romano Prodi va trebui sa obtina in cursul zilei de maine la Senat si a celei de luni la Camera Deputatilor votul de incredere.



Posturi cheie in guvernul italian

Prim-ministru: Romano Prodi; vicepremier si ministru de externe: Massimo D''Allema (fost premier); vicepremier si ministrul culturii: Francesco Rutelli; ministrul economiei si finantelor: Tommaso Padoa-Schioppa; ministrul de interne: Giuliano Amato (fost premier); ministrul justitiei: Clemente Mastella; ministrul apararii: Arturo Parisi; ministrul educatiei: Giuseppe Fioroni; ministrul agriculturii: Paolo de Castro; ministrul sanatatii: Livio Turco; ministrul mediului: Alfonso Pecoraro Scanio; ministrul transporturilor: Alessandro Bianchi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO