Politică externă

Rusia isi extinde influenta energetica in Balcani

21.01.2008, 18:19 19

Analistii sustin ca Rusia isi extinde influenta in Balcani si, prin crearea South Stream, pune in pericol construirea conductei Nabucco, un proiect de mare amploare al Uniunii Europene.
Venit sub pretextul implinirii a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub ocupatiei otomana, Vladimir Putin a incheiat un contract in valoare de 10 miliarde de euro cu privire la construirea conductei de gaze South Stream, considerat de analisti principalul rival al celui european, Nabucco. Proiectul South Stream presupune transportul de gaze din Rusia in Bulgaria. Conducta va porni din portul rusesc Beregovaya, de unde va parcurge aproximativ 900 de kilometri pe sub Marea Neagra pana in Bulgaria, de unde se va bifurca. O parte se va indrepta spre Italia si Grecia, iar cealalta parte spre Serbia, Ungaria si Austria. Serbia este asteptata sa adopte in aceasta saptamana o decizie cu privire la participarea tarii la acest proiect.
Viitorul proiectului South Stream a fost incert, intrucat Bulgaria a solicitat o participatie majoritara la operatiunile de administrare a tronsonului de conducta care va tranzita teritoriul bulgar (care ajunge pana la 1,4 miliarde de euro), dar partea rusa nu a acceptat solicitarea. Presedintele Gazprom, Dmitri Medvedev, principalul candidat la alegerile prezidentiale din Rusia din martie, a fost inclus in delegatia lui Putin pentru a consolida echipa de negociatori.
Premierul bulgar Serghei Stanisev a declarat in prima zi a summit-ului ruso-bulgar ca, dupa o sedinta de guvern extraordinara, Bulgaria a acceptat o participatie de 50% la administrarea conductei pe teritoriul bulgar. El a aratat ca, prin acest proiect, Bulgaria
si-a asigurat un loc pe harta energetica a Europei.
Desi majoritatea opiniilor se concentreaza asupra rolului important pe care Bulgaria il va avea in planul energetic al Rusiei, exista si pareri diferite.
"Ideea transformarii zonei Bulgariei si a Greciei in cel mai important pivot al activitatii energetice rusesti este mai veche, inca din 1993-1994. Momentan, doar s-a semnat si de aceea trebuie sa asteptam. Doar atunci cand va incepe sa se construiasca, Bulgaria va deveni o piesa importanta pentru afacerile energetice ale Rusiei", a declarat Armand Gosu, comentator pe zona fostei Republici Sovietice.
Principalul scop al proiectului Nabucco, principalul rival al South Stream, este de a micsora dependenta energetica a Uniunii Europene de resursele de gaze din Rusia.
Constructia conductei este asteptata sa inceapa in anul 2009 si se va termina in 2012, aducand gaze din Caucaz pana in Austria, ocolind Rusia. Bulgaria face parte din acest proiect impreuna cu Turcia, Romania, Ungaria si Austria.
Costul total al proiectului este estimat la 4,6 miliarde de euro, iar compania care conduce intregul proiect este OMV din Austria.
Un alt proiect important semnat de presedintele Putin in Bulgaria este cel de construire a centralei nucleare la Belene, pe malul Dunarii, la granita cu Romania. Centrala va avea doua reactoare, fiecare cu o putere de 1.000 de megawati, si va fi construita de compania rusa de stat Atomstroieksport, subcontractant fiind un consortiu franco-german Areva/Siemens, care va avea ca sarcina in principal sistemele de securitate. Primul reactor este asteptat sa inceapa sa functioneze in 2013, iar cel de-al doilea un an mai tarziu.
"Constructia va incepe la 1 august, iar la lucrari vor participa pana la 6.000 de cadre si muncitori in constructii", a declarat ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov.
Tot in cadrul vizitei la Sofia, a fost semnat un acord de infiintare a unei companii ruso-bulgaro-grecesti, in vederea construirii unui nou oleoduct, care sa furnizeze petrol rusesc Europei si care sa faca legatura intre Burgas, pe litoralul Marii Negre, si Alexandroupoulis, la Marea Egee.
Conducta va avea o lungime de 279 de kilometri si o capacitate de pana la 35 de milioane de tone de titei pe an.
In consortiul ruso-bulgaro-elen, partea rusa detine 51% din actiuni, in vreme ce partile bulgara si greaca, cate 24,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO