Politică externă

Sarkozy cere reglarea "sistemului financiar nebun"

24.09.2008, 20:22 11

Presedintele de dreapta al Frantei Nicolas Sarkozy propune organizarea unui summit international a liderilor mondiali in luna noiembrie pentru a analiza sistemul financiar "nebun" in contextul actualei crize economice.

Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, a subliniat in cadrul unui discurs in fata Adunarii Generale a ONU de la New York necesitatea "reglarii" capitalismului pentru a nu mai fi atat de "opac".
"Haideti sa construim un capitalism in care agentiile de rating vor fi controlate si pedepsite cand va fi necesar, in care transparenta va inlocui opacitatea. Opacitatea este in prezent la un asa nivel, incat nu putem intelege ce se intampla", a declarat Sarkozy.
Saptamana trecuta Wall Street-ul si pietele financiare mondiale au fost zguduite de anuntul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers si de gravele probleme financiare ale altor institutii importante din SUA.
Situatia de pe pietele internationale a fortat autoritatile americane sa intervina pentru salvarea unor institutii din sectorul financiar si sa elaboreze un plan in valoare de 700 de miliarde de dolari, in incercarea de a incheia criza financiara. "Este responsabilitatea sefilor de stat si de guvern ale statelor cele mai afectate sa se intalneasca inainte de sfarsitul anului pentru a examina impreuna lectiile care pot fi trase din aceasta criza financiara, care este cea mai rea de la Marea Depresiune incoace", a adaugat liderul de la Elysee.
In privinta locatiei summit-ului, Sarkozy a nominalizat Londra, Parisul si Washingtonul si a propus ca presedintele american George W. Bush sa vina impreuna cu succesorul sau care va fi ales in 4 noiembrie. De asemenea, presedintele francez a propus ca din G8, grupul celor mai industrializate state, sa faca parte si China, India, Africa de Sud, Mexic si Brazilia. "Mi se spune ca nu se stie cine este responsabil. Chiar? Pai sa va spun ca atunci cand lucrurile mergeau bine, stiam cine lua bonusurile. Ce sistem ciudat!", le-a spus Sarkozy jurnalistilor dupa ce s-a adresat in plenul ONU.
Cu o zi inainte de discursul de la ONU, Sarkozy a cerut pedepsirea celor vinovati pentru criza financiara internationala, dar nu a oferit detalii legate de identitatea acestora sau felul in care ar trebui sa decurga sanctiunile.
"In prezent, milioane de oameni din intreaga lume se tem in privinta propriilor economii, apartamente sau fonduri pe care le-au depozitat la banci. Este datoria noastra sa le oferim raspunsuri clare", a spus liderul francez in cadrul unei ceremonii organizate de Fundatia Elie Wiesel la New York. Cu toate acestea, analistii se indoiesc ca cineva va fi tras la raspundere pentru situatia actuala, intrucat se pare ca nimeni nu a incalcat nicio regula, comenteaza Reuters.
Declaratiile lui Sarkozy au venit la o zi dupa ce europarlamentarii au cerut Comisiei Europene sa propuna o serie de legi pentru a regulariza activitatea hedge fund-urilor si a fondurilor de private equity.
Pe de alta parte, Sarkozy a propus crearea unui "spatiu economic comun care sa uneasca Rusia si Europa".
"Ceea ce Europa transmite Rusiei este ca vrea legaturi cu Moscova si ca vrem sa construim un viitor comun cu Rusia si sa fim parteneri", a declarat Sarkozy. Potrivit liderului francez, initiativa unui spatiu economic comun va fi ceva mai consistent decat parteneriatul strategic discutat pana acum, dar nici nu va insemna crearea unui piete comune.
Facand referire la conflictul ruso-georgian, Nicolas Sarkozy a declarat ca forta este un mijloc inacceptabil de rezolvare a disputelor si a avertizat Rusia ca nu poate compromite integritatea teritoriala a statelor independente.
Occidentul a criticat dur Moscova in urma atacarii Georgiei in luna august, miscare care a dus la un conflict de cinci zile. "Europa transmite de asemenea Rusiei ca nu poate compromite principiul suveranitatii si al independentei statelor, integritatea teritoriala a acestora sau respectarea legii internationale", a declarat el inaintea Adunarii Generale a ONU.
"Mesajul Europei catre toate statele este ca nu poate accepta folosirea fortei pentru a rezolva o disputa", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO