Politică externă

Slovenia, prima tara din Est care preia presedintia UE

24.12.2007, 18:13 26

Presedintia portugheza se incheie cu aceasta ceremonie si nu imi pot imagina o modalitate mai buna de a-mi incheia mandatul, a declarat premierul portughez Jose Socrates in fata omologului sau sloven Janez Jansa.
Presedintia semestriala a Portu-galiei se va incheia oficial la 31 decembrie. Slovenia, care este membra a Uniunii Europene din anul 2004, va fi prima tara est-europeana care va detine presedintia Consiliului Uniunii pana la 30 iunie 2008, cand va fi urmata de Franta.
Ultimele sase luni ale mandatului Portugaliei la presedintia Uniunii Europene au fost importante pentru istoria UE, deoarece in acest interval s-a semnat Tratatul de la Lisabona care reformeaza institutiile Uniunii.
Premierul sloven Janez Jansa i-a multumit omologului sau si a salutat contributia acestuia la extinderea spatiului Schengen din noaptea de joi spre vineri.
Aceasta este cea mai mare extindere din istoria zonei Schengen, de acum inainte peste 400 de milioane de persoane putand circula liber fara a li se verifica identitatea la frontierele terestre si maritime. Cele noua state foste comuniste care au intrat saptamana trecuta in spatiul Schengen sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia si Malta.
Controalele de pe aeroporturi din cele noua state noi intrate urmeaza sa aiba loc pana pe 30 martie 2008.
Tot la sfarsitul saptamanii proaspatul presedinte al Sloveniei, Danilo Turk, invingator in alegerile prezidentiale de luna trecuta, a depus juramantul, devenind cel de-al treilea presedinte al Slovaciei dupa proclamarea independentei in 1991.
"Imi voi desfasura activitatea pe baza unei colaborari constructive, armoniose si echilibrate cu Guvernul si Parlamentul", a declarat Turk in fata parlamentarilor si a premierului de centru-dreapta, Janez Jansa.
Candidat de centru-stanga, Danilo Turk (55 de ani), un nou-venit pe scena politica din Slovenia, l-a invins in al doilea tur al scrutinului prezidential de la 11 noiembrie pe fostul premier Loize Peterle (sustinut de actualul premier Janez Jansa), cu 68% din voturi.
Profesor de Drept International, Turk - care va fi in fapt "seful" UE pentru sase luni, intrucat are in mana sa puterea administrativa din Slovenia - a fost primul ambasador al Sloveniei la ONU din 1992 (cand independenta tarii a fost recunoscuta pe plan international) pana in anul 2000, cand a devenit consilier al secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan. El a condus Consiliul de Securitate al ONU in perioada 1998-1999.
Turk este asteptat sa nu schimbe directia de politica externa a tarii, care se bazeaza pe o buna colaborare cu Europa si Statele Unite ale Americii. Rolul de presedinte e mai mult ceremonial, dar are largi prerogative in domeniul justitiei si al politicii externe.
Cu numai doua milioane de locuitori, Slovenia este tara cu cel mai mare produs intern brut din toate cele zece tari intrate in Uniunea Europeana in anul 2004. Ea a reusit sa depaseasca Portugalia la venituri pe cap de locuitor si este prima tara fosta comunista membra a Uniunii Europene care a adoptat moneda europeana euro de la 1 ianuarie 2007.
De asemenea, cu numai cateva luni inainte de a intra in UE (1 mai 2006), Slovenia a devenit membra a NATO (martie 2004).
Janez Jansa, liderul Partidului Democrat Sloven (SDS) din 1995, a fost numit premier in urma victoriei partidului sau la alegerile legislative din octombrie 2004. SDS a format o coalitie cu alte trei partide: Noua Slovenie, Partidul Popular (ambele de centru-dreapta) si cu Partidul Democrat al Pensionarilor (de centru-stanga).
In varsta de 50 de ani, Jansa si-a luat licenta in studii de aparare la Universitatea din Ljubljana si a fost ministru al apararii din 1990 pana in anul 1994.
Cu toate acestea, popularitatea lui Jansa a scazut mult in decursul acestui an din cauza cresterii inflatiei, odata cu adoptarea monedei euro de catre Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO