Politică externă

SUA: Saddam Hussein a ratat ultima sansa

26.02.2003, 00:00 20

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni maine, intr-o sedinta cu usile inchise, pentru a reexamina problema irakiana dupa ce, luni seara, intr-un cadru identic, SUA, Marea Britanie si Spania au depus o noua rezolutie care cere Consiliului sa autorizeze atacarea Irakului in vreme ce Franta, Germania si Rusia, sustinute de China au inaintat un memorandum in care solicita continuarea inspectiilor.
Proiectul de rezolutie arata ca Irakul a ratat ultima sansa de a se dezarma de buna voie deschizand, astfel, calea utilizarii fortei.
"Consiliul de Securitate, reamintind de toate rezolutiile sale precedentele (...) au fost incalcate, hotaraste: 1) ca Irakul nu a profitat de ultima posibilitate care i-a fost oferita prin Rezolutia 1.441;  2) Decide sa faca demersuri pentru solutionarea problemei.", se arata in textul rezolutiei.
Memorandumul francez sustine ca, deocamdata, conditiile pentu atacarea Bagdadului nu sunt indeplinite iar actiunea militara trebuie sa fie "ultima solutie". Acest document nu va fi, totusi, supus votului Consiliului asemenea rezolutiei americano-britanice.
Ambasadorul Marii Britanii la ONU Jeremy Greenstock a aratat semnatarii rezolutiei nu vor cere ca documentul sa fie votat inaintea unor dezbateri "adevarate", in Consiliul de Securitate. Inspectorii ONU insarcinati cu dezarmarea Irakului vor prezenta Consiliului un nou raport pe sapte martie. Mai multi responsabili americani si britanici au afirmat ca rezolutia va fi supusa votului Consiliului dupa aceasta data. Timpul ramas este foarte scurt, drept urmare diplomatii celor doua tabere inceaca sa-i convinga pe nehotarati de justetea punctului lor de vedere. In acest moment, intre membrii cu dreptul de veto in Consiliul de Securitate, Franta, Rusia si China se opun noii rezolutii iar SUA si Marea Britanie o sustin. Germania care asigura presedintia prin rotatie a Consiliului se pronunta, de asemenea, impotriva.
"Nu vedem motivul pentru care sa ne modificam pozitia, dupa ce am luat la cunostinta de textul proiectului de rezolutie", a declarat cancelarul german  Gerhard Schroeder, luni seara, la Berlin, la finalul unui dineu cu presedintele francez Jacques Chirac.
Vechile divergente au reiesit la suprafata, luni, in cadrul summitului ministrilor de externe ai UE, dedicat problemei irakiene.
"Nu am ajuns la o pozitie comuna. Nu pot decat sa regret acest lucru caci este vorba de razboi sau pace", a declarat inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana.
Solutia pacii pare a fi subminata de chiar Saddam Hussein care a anuntat, luni seara, ca refuza sa distruga sau sa neutralizeze rachetele Al Samud-2 care au o raza de actiune mai mare decat cea autorizata de ONU. Consilierul presedintelui irakian pe probleme de dezarmare, generalul Amer al-Saadi, a afirmat insa ca Irakul nu a luat o decizie in aceasta privinta. Distrugerea rachetelor ar trebui sa inceapa la 1 martie dupa cum a cerut, saptamana trecuta, seful inspectorilor pentru dezarmare Hans Blix.
Dupa ce, saptamana trecuta, seful Pentagonului Donald Rumsfeld evocase trei posibilitati de evitare a razboiului (dezarmarea totala a Irakului,  o lovitura de stat impotriva lui Saddam sau exilul sau de buna voie) consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe Condoleezza Rice a afirmat, luni, ca singura solutie diplomatica inaintea declansarii atacului ramane exilul.
Cotidianul New York Post anunta, ieri, ca trupe speciale si avioane americane sunt pregatite sa intervina pentru a-i ucide pe Saddam Hussein si pe cei doi fii ai sai, Qusay si Uday, intr-un interval de 48 de ore de la lansarea unei operatiuni militare.
Potrivit agentiilor britanice de informatii, Qusay Hussein, care conduce Garzile Republicane a fost autorizat sa utilizeze arme de distrugere in masa, in cazul in care i s-ar intampla ceva tatalui sau.
Irakul ar putea planifica atacuri chimice sau biologice impotriva oraselor americane, prin utilizarea unor avioane fara pilot ghidate prin satelit si comandate de la distanta, sustin serviciilor de securitate americane, citate Fox News. Responsabili ai Apararii, care se tem ca astfel de aparate sunt deja pe teritoriul SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO