Politică externă

Un partid infiintat anul trecut a castigat alegerile din Lituania

12.10.2004, 00:00 12

Alegerile parlamentare din Lituania, care au avut loc ieri, au fost castigate de un partid de stanga, Partidul Muncii, care fusese infiintat doar cu un an in urma.
Partidul Muncii a obtinut 30% din voturile electoratului, in timp ce coalitia care era la putere a intrunit doar 20% din optiunile alegatorilor. Important - coalitia care forma majoritatea parlamentara in aceasta tara este formata tot din doua formatiuni de stanga, Partidul Social Democrat si Partidul Social-Liberal, dar care sunt percepute de analisti mai spre centru esichierului politic decat formatiunea care a iesit ieri invingatoare.
Partidul Muncii este condus de initiatorul sau, un om de afaceri de origine rusa, Uspaskich. Exista temerea, semnalata de analisti ai agentiilor occidentale de stiri, ca preluarea guvernarii de catre o persoana de sorginte rusa ar putea schimba raporturile cu Kremlinul. Lituania este cea mai mare dintre tarile baltice, a devenit independenta, rupandu-se de URSS in 1991, iar anul acesta a devenit stat membru al UE si al NATO. Relatiile cu Rusia, care nu a acceptat extinderea, mai ales a NATO, tinteste cu o privire foarte atenta Lituania. Motivul, exista o mare parte de granita comuna, in enclava rusa care s-a pastrat intre tarile baltice.
Uspaskich are doar 30 de la suta din voturi, asadar insuficient pentru a forma majoritatea parlamentara. In aceste conditii, exista posibilitatea unei colaborari cu actuala guvernare, care, de altfel, si-a si exprimat disponibilitatea de a forma o alianta. In numele coalitiei actuale s-a pronuntat premierul Algirdas Brazauskas, care a spus ca este gata sa imparta guvernarea cu formatiunea lui Uspaskich, dar cu conditia ca acest partid sa adere la programul aliantei celor doua partide. Reactia liderului care a castigat alegerile a fost ca nu se poate vorbi de insusirea altui program de guvernare, diferit de al partidului pe care l-a infiintat recent.Actuala coalitie a impus masuri economice menite sa pregateasca aderarea Lituaniei la Uniunea Europeana.
Lituania este la al doilea scrutin din acest an. In vara, in aceasta tara s-au organizat alegeri anticipate prezidentiale, dupa ce fostul presedinte, Rolandas Paksas, a fost demis de catre Parlament pentru implicarea in afaceri corupte.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24