Prima pagina

Violentele au cuprins intreaga Franta si se extind in Europa

08.11.2005, 19:35 18

Violentele care zguduie Parisul de aproape doua saptamani s-au extins nu doar in orasele franceze, ci si in cele europene.

Periferiile Berlinului, Bruxelles-ului si ale orasului german Bremen au fost atinse de violente, in noaptea de duminica spre luni, in vreme ce Franta a cunoscut, in acelasi interval, cel mai grav bilant de la inceputul revoltei: 1.408 masini incendiate, fata de 1.295 in noaptea de sambata spre duminica (4.700 incepand cu 27 octombrie), 36 de functionari ai politiei nationale raniti intr-o singura noapte, 395 de arestari, scoli, biserici si cladiri publice arse. Ieri a fost anuntat primul deces in cazul violentelor de la Paris.

De asemenea s-au auzit primele impuscaturi, doi ofiteri de politie fiind raniti prin impuscare. Pentru prima data, in noaptea de duminica spre luni, bilantul a fost mai tragic in provincie decat in capitala Frantei, asta in ciuda apelului presedintelui Jacques Chirac la calm.

Premierul Jean-Pierre Raffarin urma sa prezinte aseara un plan de masuri urgente pentru calmarea situatiei. Deja se vorbeste despre interventia armatei pentru restabilirea ordinii, dar sefii politiei franceze spun ca, deocamdata, acest lucru nu este necesar.

Ministrul de interne Nikolas Sarkozy, pe care opozitia socialista il acuza pentru escaladarea violentelor, a anuntat ca revolta trebuie stopata cu orice pret: "Daca nu restabilim ordinea Republicii, atunci, ordinea bandelor, ordinea mafiilor sau orice alta ordine va fi cea care va fi stapana". Este exprimarea sentimentului ca miscarile sunt manipulate de grupari criminale. De altminteri, revolta a capatat un caracter aproape ordonat. Se actioneaza in grupuri mici compuse din indivizi mascati care ataca la adapostul intunericului, astfel incat sa produca cat mai multe pagube. Prada conteilurilor Molotov cad acum nu doar masini, ci din ce in ce mai multe scoli, gradinite, biserici si sedii de institutii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO