• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Politică externă

Zile de doliu si de alerta maxima in Liban dupa asasinarea lui Hariri

Zile de doliu si de alerta maxima in Liban dupa asasinarea lui Hariri
16.02.2005, 00:00 17

Libanul si-a inchis scolile, magazinele si birourile pentru trei zile decretate ca zile de doliu national in memoria fostului premier Rafic Hariri, asasinat acum doua zile, in timp ce armata a fost supusa unei alerte maxime pentru prevenirea oricarui incident in timpul funeraliilor programate pentru astazi.
Moscheele din Beirut au fost ieri intesate de oameni veniti sa-l comemoreze pe Hariri. Fostul premier, care avea 60 de ani si era milionar de pe  urma unor afaceri in domeniul constructiilor, a fost artizanul reconstructiei Libanului dupa ce s-a incheiat razboiul civil care a sfasiat micuta tara din Orientul Mijlociu intre 1975 si 1990. Nu se cunosc inca autorii asasinatului caruia i-a cazut victima impreuna cu alte 14 persoane in plin centrul capitalei libaneze.
Hariri demisionase in octombrie anul trecut din functia de prim-ministru, in urma unor neintelegeri pe care le-a avut cu presedintele pro-sirian, generalul Emile Lahoud. Apoi, s-a alaturat opozitiei, cerand plecarea trupelor siriene de pe teritoriul Libanului. Moartea sa a facut mai vocale solicitaile opozitiei de la Beirut pentru alungarea celor 14.000 de soldati sirieni, considerati ca fiind armata de ocupatie intr-o tara cu doar 3,7 milioane de locuitori.
Lideri ai opozitiei libaneze au spus, imediat dupa explozia care l-a ucis pe Hariri, ca trupele siriene poarta raspunderea pentru disparitia proeminentului omului politic de la Beirut. Intr-o declaratie comuna, politicienii de opoziti au cerut demisia actualului guvern si alungarea trupelor siriene. Din declaratia lor a lipsit totusi acuzatia transanta privind o eventuala implicare in asasinat a guvernului prosirian sau a auto0ritatile de la Damasc.
Moartea lui Hariri a adus tensiune crescanda in mediile politice din aceasta tara, cu atat mai mult cu cat disparitia acestuia s-a produs cu putin timp inainte de alegerile parlamentare care sunt pogramate in luna mai. Scrutinul este considerat ca un test pentru verificarea influentei pe care o execita fortele siriene asupra opiniei publice si a cercurilor politice din Liban.
Pe de alta parte, autoritatile siriene au condamnat uciderea ostului premier, la unison cu comunitatea internationala. Presedintele francez, Jacques Chirac, care era apropiat de Hariri, a cerut, in numele tarii sale (care a avut Libanul sub protectie pana la finele celui de-al doilea razboi mondial), ca anchetarea mortii acestuia sa fie facuta de catre o comisie internationala.
adelina.radulescu@zf.ro

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325