Politică

Popescu si Gusa polemizeaza pe conflictul din administratia Capitalei

20.02.2003, 00:00 17

Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, l-a acuzat, ieri, pe secretarul general al partidului, Cozmin Gusa, ca a "alimentat si favorizat" conflictul dintre consilierii PSD din Capitala si primarul general Traian Basescu. In replica, Cozmin Gusa sustine ca nu stie la ce se refera Dan Ioan Popescu, dar intelege aceste "iesiri" intrucat colegul sau de partid si de filiala are multe probleme dificile de rezolvat.
Cei doi lideri PSD nu sunt la prima polemica publica.
Declaratia lui Popescu, surprinzatoare pentru cel cunoscut drept un lider politic rezervat, este un raspuns la o declaratie facuta luni de Cozmin Gusa, potrivit caruia liderii PSD au nemultumiri legate de coordonarea la nivel politic a organizatiei Bucuresti.
Cozmin Gusa a mai spus luni, dupa Delegatia Permanenta a PSD, ca filiala Bucuresti nu a avut un "raspuns obiectiv" de la nivel politic in legatura cu actiunea lui Traian Basescu de a strange semnaturi de la populatie in favoarea acordului BEI. 
"Varianta de conflict dintre Basescu si consilieri nu este deloc eficienta, dar ea a fost alimentata. Strategia corecta este sa ne ocupam de problemele bucurestenilor si nici Cozmin Gusa nu-mi poate demonstra ca aceasta politica a PSD Bucuresti este gresita, cu atat mai mult cu cat si el a alimentat si favorizat aceasta stare de conflict", a precizat, ieri, Dan Ioan Popescu, care este si ministrul industriei si resurselor.
Potrivit lui Popescu, "Gusa este foarte tanar si cu foarte putina experienta in politica si are conotatii jurnalistice pe care si le manifesta in anumite imprejurari".
Seful PSD Bucuresti a facut referire la functia de director detinuta de Gusa, anterior cooptarii sale ca secretar general al PSD, la un cotidian central.
Presedintele PSD Bucuresti s-a aratat nemultumit de modul in care a vorbit Gusa despre filiala din Capitala a partidului de guvernamant, la ultima Delegatie Permanenta a PSD si i-a amintit ca si el este membru al acestei organizatii.
La cateva ore de la replica lui Popescu, Gusa a raspuns colegului sau de partid.
"In ceea ce priveste conflictul intre consilierii PSD si primarul Basescu, pe care colegul meu, Dan Ioan Popescu, spune ca l-as fi alimentat, nu inteleg la ce se refera, exprimarea a fost destul de confuza. Insa pozitia mea a fost intotdeauna in sprijinul Organizatiei PSD Bucuresti", afirma Cozmin Gusa.
Gusa mai spune ca nu stie daca este neaparat foarte tanar, ceea ce nu i se pare un defect, dar ca stie sigur ca Dan Ioan Popescu este "foarte nervos". "Intr-un fel este explicabil, pentru ca, atat in calitate de presedinte al Organizatiei PSD Bucuresti, cat si in calitate de ministru al Industriei si Resurselor, are de rezolvat probleme dificile. Este, deci, normal sa mai aiba si asemenea iesiri", se arata in declaratia lui Gusa.




Iliescu, mediator intre primarii PSD si Basescu
Presedintele Ion Iliescu urma sa se intalneasca aseara cu primarii celor sase sectoare ale Capitalei, toti apartinand PSD, si cu presedintele filiale Bucuresti a partidului de guvernamant Dan Ioan Popescu. Scopul declarat al intalnirii este, potrivit unei declaratii recente a sefului statului, medierea conflictului dintre primarul general Traian Basescu si consilierii si primarii PSD.
Prin intalnirea de aseara, presedintele Iliescu continua seria "premierelor", gestul sau de a discuta doar cu edilii de sectoare fiind fara precedent. Anterior, Iliescu a mai participat la intalnirile convocate de alesii locali, insa era vorba de reprezentantii primarilor din toata tara.
"Premiera" de aseara a urmat unui alt gest al presedintelui Iliescu care a spart canoanele politice: intalnirea de saptamana trecuta cu parlamentarii PD. De altfel, in urma discutiei cu reprezentantii formatiunii democrate, seful statului a anuntat ca va incerca sa medieze disputa politica din administratia de la Bucuresti.
Primarul sectorului 3 Eugen Plesca spune insa ca, in ceea ce-l priveste, presedintele Iliescu nu are ce sa medieze.
"Eu nu am avut conflict cu nimeni, nici cu primarul general Traian Basescu. Eu am fost invitat la Cotroceni sa-i prezint domnului presedinte realizarile din sectorul 3. Si am ce sa prezint. Am pregatit un material scris si ceva pentru cuvantare", a declarat, ziarului Financiar, Eugen Plesca, anterior intalnirii cu seful statului.




Cum a inceput conflictul
Conflictul de amploare dintre primarii de sectoare si primarul general Traian Basescu, pe de o parte, si intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si primarul general, pe de alta parte, a fost generat de blocarea unor proiecte finantate de BEI si BERD, in valoare de aproximativ 450 de milioane de euro.
Consiliul General si primarii celor sase sectoare doresc sa foloseasca creditele BEI numai pentru contorizarea blocurilor si reabilitarea a 1.200 de strazi, deoarece considera ca acestea sunt marile probleme ale Capitalei.
Primarul general doreste sa foloseasca aceste finantari pentru construirea unei parcari subterane la Gara de Nord, a unui pasaj suprateran de la Basarab si reabilitarea tramvaielor. Din cauza prioritatilor diferite, consilierii PSD, majoritari in CGMB, au blocat derularea acestor proiecte.
In acelasi timp, conflictul dintre consilierii municipali si primarul general s-a accentuat dupa decizia Guvernului, din ianuarie 2002, de dizolvare a CGMB. Ulterior, consilierii partidelor de opozitie au demisionat, dar Consiliul a continuat sa functioneze doar cu consilierii PSD. CGMB nu a fost dizolvat intrucat patru consilieri au contestat in instanta decizia Guvernului, iar o rezolutie finala nu a fost data. Astazi, Curtea Suprema de Justitie urmeaza sa se pronunte in acest proces.
Liberalii, prin presedintele filialei Bucuresti Ludovic Orban, au acuzat, ieri, ca Justitia "tergiverseaza de un an acest proces". Orban a facut apel la majistratii care vor forma completul de judecata "sa-si inchida telefoanele" pana astazi cand vor da verdictul in acest caz, pentru a nu mai fi influentati politici. De asemenea, presedintele liberalilor bucuresteni a mai solicitat PSD sa-si retraga consilierii generali intrucat acest gest ar duce la dizolvarea CGMB si, implicit, convocarea alegerilor anticipate pentru Consiliul General.




Razboiul campaniilor
La trei zile dupa ce Traian Basescu a lansat campania de semnaturi pe tema utilizarii creditelor BEI, Dan Ioan Popescu a anuntat ca PSD Bucuresti va initia, incepand de astazi, o campanie similara celei organizata de primarul Capitalei. Potrivit lui Popescu, actiunea desfasurata de Basescu are caracter politic si, din punctul de vedere al PSD, aceasta nu trebuie sa ramana unilaterala.
Cu doua zile in urma, filiala PSD Bucuresti califica actiunea lui Basescu "ilegala si inutila" si arata nu urmareste decat "o campanie de publicitate" a Partidului Democrat.
In contrapartida, liberalii au anuntat ieri ca sustin campania lansata de Basescu si au facut un apel la bucuresteni sa semneze in favoarea primarului general.
Pe de alta parte, liderul PSD Bucuresti a afirmat ca filiala a comandat, la CURS, un sondaj de opinie in Capitala, potrivit caruia, peste 70% dintre cei intrebati au fost de acord cu varianta consilierilor si numai 23% au preferat folosirea banilor de la BEI pentru pasajul Basarab, parkingul Nord, modernizarea tramvaielor, a strazilor si contorizare, asa cum vrea Basescu. .
In sondajul CURS se mai arata ca 41% dintre bucuresteni ar vota cu PSD, 21% ar alege PD, iar 15% ar prefera PNL, in cazul in care duminica viitoare ar fi alegeri pentru Bucuresti.




Primarii Opozitiei reclama presiunile PSD
Primarii marilor orase, intre care Traian Basescu (Bucuresti), Gheorghe Funar (Cluj), Ioan Ghise (Brasov), Gheorghe Ciuhandu (Timisoara), solicita Parlamentului sa intervina pentru rezolvarea crizei din teritoriu, acuzand PSD ca le blocheaza activitatea pe criterii politice.
Audiati, ieri, la Comisia de administratie publica a Camerei Deputatilor, primarii din Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Giurgiu si Deva au spus ca primesc din ce in ce mai putini bani de la buget, sunt hartuiti de diverse controale trimise de reprezentantii PSD, nu reusesc sa gestioneze situatia impreuna cu majoritatea PSD din consilii, care, in plus, grupeaza consilieri cu functii incompatibile in societati sau regii autonome.
Primarii au fost audiati la comisie in absenta ministrului Administratiei Octav Cozmanca, care a precizat, intr-un comunicat remis comisiei, ca nu se poate intalni cu primari care A‚"incalca in mod repetate legile tarii", document criticat dur de opozitie.
Primarii, reuniti in Asociatia Primarilor din Marile Orase (APMO), au declarat, la comisie, ca activitatea lor este blocata sistematic de PSD, in conditiile in care Guvernul nici macar nu doreste sa le asculte propunerile.
Conform unui raport APMO inaintat comisiei, in urma presiunilor PSD o mie de primari si cateva mii de consilieri si-au parasit formatiunile politice si s-au inscris in partidul de guvernamant. (mirela.luca@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24