Politică

Predoiu isi numara singur bilele albe inainte de raportul CE

Predoiu isi numara singur bilele albe inainte de raportul CE

Tariceanu spune ca-l va judeca pe Predoiu (planul doi) dupa fapte si nu dupa vorbe

25.04.2008, 19:46 16

A fost una din rarele iesiri in public ale ministrului, a carui numire, la inceputul lunii martie, a pus capat unei perioade de provizorat la conducerea Justitiei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai in locul lui Tudor Chiuariu, care a demisionat in urma unui scandal de coruptie.
Situatia complicata de la varful ministerului a trenat discutiile despre reforma, in conditiile in care Romania trebuie sa demonstreze Comisiei Europene ca a depasit punctele slabe legate de lupta impotriva coruptiei, sa rezolve dosarele de coruptie la nivel inalt si intarzierile in functionarea Agentiei Nationale de Integritate - o institutie infiintata dupa lungi parlamentari de autoritatile romane si care are ca obiect cercetarea averii demnitarilor.
Raportul Comisiei, in urma caruia ar putea fi decisa sau nu aplicarea unei cauze de salvgardare - clauza presupune ca solutiile juridice din Romania nu vor fi recunoscute in restul UE - va fi facut public cel mai probabil in iulie.
Comisia a salutat pasii facuti de Romania in infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, a fost numit recent si un presedinte al institutiei, insa lovitura a venit din interior, dupa ce Curtea Constitutionala a decis in urma cu o saptamana ca unele prevederi ale legii privind functionarea Agentiei nu sunt constitutionale.
Judecatorii Curtii nu au motivat inca decizia - experienta arata ca astfel de motivari pot sa dureze mai multe saptamani -, insa intarzierea in aplicarea legii va fi consemnata la nivelul Comisiei. Parlamentarii care au sesizat Curtea au reclamat, printre altele, faptul ca averile nejustificate puteau fi confiscate in urma unei decizii judecatoresti definitive. Ieri, premierul Tariceanu a anuntat ca nu va promova prin ordonanta de urgenta problemele sesizate de Curtea Constitutionala (CC) privind declararea si controlul averii demnitarilor, intrucat nu doreste ca aceasta procedura sa creeze impresia ca Executivul "albeste" averile acestora.
El a aratat ca un astfel de proiect ar trebui prezentat atat in dezbatere publica, cat si Parlamentului.
In ultimul raport al Comisiei Europene, de la inceputul acestui an, Romaniei ii se atrage atentia ca in domenii cheie din Justitie, cum ar fi lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare.
Raportul constata intarzieri la toate obiectivele specifice asumate de Romania, in special in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si cere "stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie".
"In primul an in calitate de stat membru al UE, Romania a continuat sa faca eforturi in vederea remedierii deficientelor care, altfel, ar impiedica aplicarea eficace a legislatiei, politicilor si programelor europene", se arata in raportul CE. Comisia este ingrijorata de faptul ca "situatia din teren da nastere la preocupari, a caror abordare este necesara inainte de efectuarea de catre Comisie a unei evaluari complete in luna iunie", se arata in documentul prezentat ieri.
Raportul nu a recomandat adoptarea niciunei masuri impotriva Romaniei, eventualele sanctiuni urmand sa fie decise in raportul din vara. Premierul Tariceanu a spus ieri ca expertii UE vor face publice concluziile asupra reformei justitiei in iulie.
Tariceanu a spus ieri ca Predoiu este capabil sa duca la bun sfarsit proiectele de reforma in Justitie si a atacat-o in aceeasi vreme pe fostul ministru al justitiei Monica Macovei, propusa de PD-L, care si-a legat numele de promovarea Agentiei Nationale de Integritate.
"Calitatea si performanta unui ministru trebuie judecate nu prin ceea ce si-ar dori sa faca, ci prin ceea ce reuseste sa faca. Spre deosebire de pre-predecesorul sau, care a initiat anumite proiecte, dar care s-au impotmolit pe drum, ministrul Predoiu a reusit un lucru care trebuie apreciat foarte pozitiv, si anume sa duca la bun sfarsit Ordonanta privind organizarea si functionarea ANI prin votul Senatului.
Nu e un lucru usor - nu numai configuratia politica, dar mai ales rezervele pe care unii dintre parlamentari le-au avut fata de acest proiect - si totusi, cu diplomatie si o abilitate politica pe care nu i-as fi banuit-o, a reusit sa obtina un vot care a fost aproape unanim", a afirmat Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO