Politică

Premierul este asteptat azi cu o solutie pentru Ministerul Justitiei

29.02.2008, 19:57 12

Interimatul lui Teodor Melescanu la Justitie expira astazi, insa liberalii nu au formulat inca o propunere oficiala cu privire la cel care va prelua fraiele ministerului. Drept urmare, Ministerul Justitiei - unul dintre cele mai monitorizate din Guvern - ramane inca fara un titular, dupa demisia lui Tudor Chiuariu in 9 decembrie.
Liberalii au mai multe variante la dispozitie: sa prelungeasca interimatul ministrului apararii Teodor Melescanu cu inca 45 de zile, sa-l propuna pe Melescanu ca titular, asa cum a decis conducerea partidului in urma cu trei saptamani, sau sa gaseasca o noua persoana dispusa sa gestioneze activitatea ministerului cateva luni pana la alegerile generale.
Insa, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va accepta revocarea lui Melescanu de la Aparare pentru a fi numit la Justitie, liberalii au evitat sa discute subiectul la partid, potrivit unor surse din conducere. "Ecuatia e simpla. Basescu nu vrea sa il revoce pe Melescanu de la Aparare si nu il vrea pe Radu Stroe la Aparare. Melescanu la randul lui nu vrea in ruptul capului sa mearga la Justitie si nici nu am gasit o noua solutie pentru Justitie. Asa ca probabil o sa mergem pe burta pana la summit-ul NATO din aprilie", au spus surse din PNL pentru ZF.
Tariceanu ar putea decide prelungirea cu inca 45 de zile a interimatului lui Melescanu, sustin lideri din PNL. "In sedinta de luni nu am discutat nimic despre subiect, nici despre Melescanu, nici despre un inlocuitor, deci solutia logica ar fi prelungirea interimatului", afirma sursele.
Conducerea Ministerului Justitiei este, de doua luni si jumatate, intr-o situatie de provizorat, astfel ca interimatul, care expira astazi, tinde sa devina permanent. Fostul ministru Tudor Chiuariu si-a prezentat demisia in 9 decembrie 2007, aceasta devenind efectiva in 17 decembrie. In aceeasi zi, premierul Tariceanu ii trimitea presedintelui Basescu propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru. Timp de trei saptamani, Cotroceniul nu a reactionat, astfel ca demisionarul Chiuariu s-a ocupat in continuare de coordonarea ministerului.
Raspunsul presedintelui Traian Basescu a venit in 8 ianuarie, cand seful statului i-a cerut premierului sa renunte la propunerea de numire in functia de ministru al justitiei a Noricai Nicolai, deoarece ar exista o "perceptie publica negativa" la adresa acesteia. Premierul a decis numirea ministrului apararii, Teodor Melescanu, interimar la sefia Ministerului Justitiei, decretul prezidential in acest sens fiind publicat in 15 ianuarie in Monitorul Oficial.
De atunci, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul presedintelui de a o numi pe Norica Nicolai la conducerea MJ. In 7 februarie, Curtea a stabilit ca presedintele poate refuza, o singura data, propunerea primului-ministru pentru o functie de ministru, iar premierul trebuie sa faca o alta nominalizare. Liberalii s-au vazut nevoiti sa faca o alta nominalizare pentru functia de ministru al justitiei. PNL l-a propus pe actualul ministru al apararii, Teodor Melescanu, pentru postul vacant de la Justitie, iar pe Radu Stroe la conducerea MApN, insa propunerile nu au putut fi formalizate din cauza opozitiei sefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO