Politică

Procesul generalilor: punct si de la capat

23.03.2004, 00:00 33



Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis ieri recursul in anulare formulat de fostul procuror general Tanase Joita in favoarea generalilor Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu, care fusesera condamnati la 15 ani de inchisoare pentru represiunea revolutiei de la Timisoara.



Asta inseamna ca, la 15 ani de la revolutie, procesul in care doi generali ai regimului Ceusescu sunt acuzati ca au ordonat foc asupra demonstrantilor va fi luat de la capat.



Prin decizia de ieri a aproape 100 de judecatori de la cea mai inalta instanta din stat este contestat, de fapt, verdictul pe care il daduse in urma cu cativa ani (in 1999) aceeasi instanta. Este vorba de un proces care durase mai bine de doi ani si care a fost prezentat de catre fosta putere ca fiind un prim semn ca se va afla adevarul despre revolutia din 1989.



Chitac si Stanculescu au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, dar nu si-au executat pedeapsa. Chitac a invocat boli de inima care nu ii permit detentia si si-a continuat linistit viata de pensionar. Stanculescu a fugit din tara in momentul condamnarii si s-a intors in 2001, cand i-a fost suspendata executarea sentintei. A fost unul dintre primele gesturi ale nou-numitului, pe-atunci, procuror general, Tanase Joita; era martie 2001. Cateva luni mai tarziu, acelasi Tanase Joita a solictat recurs in anulare in favoarea celor doi generali, invocand nereguli procedurale si nerespectarea dreptului la aparare. Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie, i-a dat castig de cauza. De altfel, solicitarea lui Tanase Joita a fost considerata de politicieni ai opozitiei si de reprezentanti ai societatii civile ca fiind un exemplu de imixtiune in treburile justitiei - a contestat un verdict definitiv si inatacabil al instantei supreme, intr-un proces catalogat adesea ca fiind unul politic. Imedit dupa sentinta din 1999, PDSR, cum se numea la acea vreme actualul partid de guvernare, si-a declarat ingrijorarea fata de condamnarea celor doi generali. Apoi, cand le-a fost suspendata executarea pedepsei, presedintele Iliescu si prim-ministrul Nastase au vorbit despre incarcatura politica a acestui proces.



Cei doi generali erau in functii cheie in 1989 - potrivit lui Tudor Postelnicu, ministrul ceausist de Interne, gen. Chiatac este cel caruia Nicolae Ceausescu i-a incredintat comanda militara a Timisoarei exact in perioada in care i-ar fi cerut inabusirea revoltei. Exista, in depozitiile martorilor, declaratii ale unor lideri ai PCR potrivit carora Stanculescu ar fi transmis ordinul de a se trage asupra populatiei. Stanculescu s-a intors apoi la Bucuresti, unde a aparut cu istoricul de-acum picior in ghips si a participat la procesul Ceausescu. A fost ministru al Apararii la inceputul anilor 90. Exista, de asemenea, si declaratii ale unor martori, cei mai multi militari la acea vreme, potrivit carora Chitac s-ar fi ocupat de executarea ordinelor in Piata Operei din Timisoara, unde s-a tras asupra oamenilor. La Timisoara au murit 72 de oameni si au fost raniti prin impuscare 253. Chitac a fost ministru de Interne la inceputul anilor 90.



Tot dupa condamnarea celor oi, in 1999, au existat multe voci atunci care au sustinut ca a-i gasi vinovati pe doi generali ai Armatei romane inseamna sa culpabilizezi Armata insasi. Prin sentinta din 1999, Armata a fost chemata la participarea, alaturi de cei doi inculpati, la plata despagubirilor catre victime - suma totala a fost de 37 miliarde de lei. Armata a platit acei bani si a inaintat un memoriu in care a cerut recurs de anulare a condamnarii asupra lui Chitac si Stanculescu. Odata cu sentinta respectiva, lui Chitac si Stanculescu li se retrasesera si gradele militare.



Reluarea procesului ar putea dura mai multi ani - este nevoie de audierea mai multor martori, dintre care unii au disparut. Termenul de prescriere a faptelor de la Revolutie ste de 15 ani. In cazul celor doi generali, curgerea timpului pentru prescriere a fost intrerupt in 2001, cand s-a solicitat suspendarea executarii pedepsei.



La 15 ani din 1989, dosarele revolutiei de la Sibiu si Cluj au fost retrimise pentru completare, iar procesul Timisoarei, iata, este redeschis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24