Politică

PSD anunta "incetarea oricarui dialog" cu Guvernul liberal

11.11.2008, 18:03 19

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ieri ca orice dialog cu Guvernul Tariceanu trebuie sa inceteze la nivel practic, dupa ce Executivul a modificat actul normativ privind salariile profesorilor, lasand fara obiect o sesizare a Avocatului Poporului la Curtea Constitutionala referitoare la amanarea majorarilor salariale pentru cadrele didactice.

"Dupa gestul incalificabil al guvernului de ieri seara (luni - n.red.), pur si simplu prezenta noastra (la semnarea unui document pentru o lege unica a salarizarii, eveniment ce a avut loc ieri la Guvern - n.r.) nu este un lucru pe care sa il agream", a aratat Geoana. "Consideram ca in acest moment orice dialog cu acest Guvern, in ultimele cateva saptamani de existenta, trebuie practic sa inceteze. Nu avem ce discuta cu un astfel de Guvern", a comentat Geoana. Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a invitat ieri la Guvern pe reprezentantii partidelor parlamentare, precum si pe cei ai confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national, pentru semnarea acordului asupra principiilor de baza ale legii de salarizare a bugetarilor. Nici PD-L, nici PSD nu au participat la acele discutii. Sindicatele nu au semnat niciun document, dar functionarii publici au renuntat la greva.
Tot ieri, Curtea Constitutionala (CC) a dezbatut sesizarea Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea unor prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind amanarea pana in 1 aprilie 2009 a majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice. In ajun insa Guvernul a modificat din nou legea si a notificat acest lucru Curtii Constitutionale. Premierul a transmis o informare presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida, in care se precizeaza ca Executivul a adoptat in sedinta din 10 noiembrie 2008 Ordonanta de Urgenta 151/2008 pentru modificarea si completarea OG 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2009 personalului din invatamant.
Ordonanta de urgenta prin care Guvernul majoreaza salariile profesorilor cu pana la 28% - crestere care va fi aplicata gradual si in functie de veniturile cadrelor didactice - a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, iar Executivul considera ca sesizarea Curtii de catre Avocatul Poporului a ramas fara obiect. Curtea va lua o decizie astazi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO