Politică

PSD: Asistam la amurgul "capitalismului de dreapta" dupa criza din SUA

PSD: Asistam la amurgul "capitalismului de dreapta" dupa criza din SUA
28.09.2008, 19:25 60

"Asistam la amurgul capitalismului de dreapta (...) reperele conceptuale dupa care s-a construit societatea capitalista nu mai sunt atat de puternice (...) iar apostolii capitalismului fara reguli sunt niste profeti mincinosi", a declarat Adrian Nastase, fost premier intre 2000-2004, cel care, la finele saptamanii, l-a propus congresului extraordinar al PSD, drept viitor sef al guvernului pe liderul social-democrat Mircea Geoana (desen).

Congresul extraordinar al Aliantei PSD-PC l-a votat la finele saptamanii pe Mircea Geoana, drept candidat al Aliantei pentru functia de prim-ministru.
La lansarea fastuoasa de sambata, la Romexpo, au participat aproape 10.000 de social-democrati care l-au ales in unanimitate drept candidat pentru pozitia de premier pe Mircea Geoana, in vreme ce, potrivit lui Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, Nastase trebuie sa fie candidatul partidului pentru pozitia de viitor sef al statului.
Nastase, care in vremea cand se afla in fruntea guvernului propunea cota unica de impozitare (la care a renuntat dupa impotrivirea lui Ion Iliescu), a anticipat in discursul de prezentare a lui Geoana falimentul ideilor politice liberale.
"Capitalismul de dreapta, liberal si neoconservator, este depasit de istorie", a sustinut Nastase.
Pornind de la aceste presupuneri, Nastase s-a intrebat daca "se naste oare un capitalism de stanga", in conditiile in care atat Europa, cat si SUA sunt in schimbare catre o stanga moderna si pragmatica.
Nastase a sustinut ca PSD trebuie sa transmita dreptei romanesti, "cea populista, reprezentata de partidul prezidential", si cea "clasica", reprezentata de PNL, ca "ambele sunt depasite ideologic". Ca urmare, a afirmat fostul sef al guvernului, PNL si PD-L ar trebui sa intre "in garajul ideologic pentru o reparatie capitala".
El a apreciat ca PNL si PD-L ar avea o problema, intrucat "nu mai au piese de schimb potrivite", "uzinele mama din Occident" fiind si ele in faliment. "Dreapta are nevoie de o schimbare a softului, a tezelor", a mai spus Nastase.
Mircea Geoana, fost ministru de externe in guvernul Nastase si fost ambasador al Romaniei in SUA in guvernarea de dreapta a CDR, a avut, la randu-i, un pronuntat discurs de stanga. El a promis ca, daca va ajunge in fruntea Guvernului, va impozita moderat salariile mici si va supraimpozita averile mari, fara sa spuna insa cu cat.
Geoana a sustinut, de asemenea, ca Guvernul PSD-PC va acorda 25.000 de euro prima de instalare tinerilor care muncesc in strainatate si care se intorc in tara. "Vom da 25.000 de euro prima de instalare si 60% scutire de la impozit pentru cei care vor sa inceapa o afacere", a declarat Geoana, care a aratat ca locul tinerilor care muncesc in strainatate este in tara.
Cand saptamana trecuta a participat la Milano la lansarea a doi dintre candidatii partidului la fotoliile de parlamentar rezervate diasporei, Geoana a promis romanilor aflati peste hotare cate 20.000 de euro, daca se intorc acasa.
Cel mai radical discurs l-a avut Ion Iliescu, fost sef al statului vreme de 11 ani, actualmente presedintele de onoare al PSD. Iliescu, care nu mai candideaza pentru o pozitie de parlamentar, a sustinut ca motorul democratiei romanesti nu il constituie drepturile si libertatile fundamentale, ci interesele economice de grup.
Iliescu a spus ca trebuie sa avem taria sa recunoastem ca "motorul democratiei romanesti nu il constituie drepturile si libertatile cetatenesti, ci interesele economice de grup".
Fostul sef al statului i-a indemnat pe candidatii PSD-PC la alegerile parlamentare sa fie precauti cu promisiunile in campania electorala si sa nu afiseze opulenta si stridenta in campanie, caci ar putea atrage "suspiciunea si antipatia electoratului".
 
Guvernul PSD
 
In PSD se discuta deja despre posibilii membri ai Cabinetului. Sunt avute in vedere urmatoarele nume: vicepremieri - Miron Mitrea si Daniela Popa (PC); Finante - Constantin Nita; Economie - Codrut Seres (PC); Interne - Liviu Dragnea; Aparare - Cristian Diaconescu; Industrii si energie - Iulian Iancu; Munca - Marian Sarbu; Educatie - Ecaterina Andronescu; Justitie - Victor Ponta; Sanatate - Irinel Popescu (PC); Mediu - Marius Marinescu (PC).
 
Oferta PSD pentru urmatorii patru ani
 
  •  Cresterea salariului minim pana la 1.000 RON
  •  Dublarea pensiilor pentru agricultori si subventii marite
  •  TVA redusa la alimentele de baza
  •  1.000 de crese si 1.000 de gradinite
  •  Construirea a 1.000 km de autostrada si modernizarea a 1.000 km de cale ferata
  •  Apa si canalizare in toata tara
  •  Medicamente compensate si gratuite pentru persoanele cu venituri reduse

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO