Politică

PSD, impartit in doua de suspendarea lui Iacubov

10.03.2005, 00:00 15

PSD a pus aseara in discutie, in Biroul Executiv Central, suspendarea din partid a lui Corneliu Iacubov, arestat preventiv pentru prejudicierea intereselor societatii RAFO. Pana la ora inchiderii editiei nu se luase o decizie, insa propunerea a suscitat pareri pro si contra din partea liderilor PSD.


Suspendarea din PSD a lui Corneliu Iacubov a fost ideea lui Ion Iliescu, afirma surse din partid, insa discutia urma sa fie deschisa in sedinta de catre Octav Cozmanca.


De altfel, aceleasi surse spun ca inainte de Biroul Executiv Central, a existat o punere de acord intre Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu asupra a doua chestiuni importante ce urmau sa fie discutate aseara: distantarea PSD de Corneliu Iacubov si infiintarea presedintiei executive o data cu Congresul din aprilie, functie la care va candida Adrian Nastase.


Inaintea reuniunii Biroului Executiv Central existau opinii diferite in privinta statutului pe care Corneliu Iacubov, unul dintre cei mai importanti finantatori ai PSD, ar trebui sa-l aiba in partid.


Ion Iliescu si Adrian Nastase au refuzat sa se pronunte public inaintea sedintei. Miron Mitrea, Octav Cozmanca si, cu ezitari, Viorel Hrebenciuc s-au pronuntat pentru suspendarea din partid a lui Corneliu Iacubov. Vicepresedintele Viorel Hrebenciuc a afirmat ca insusi Iacubov a cerut saptamana trecuta sa fie suspendat, dar el sustine ca "a avut, la acel moment, motivele sale sa nu fie de acord" cu acest lucru.


Declaratiile sale intra in contradictie cu pozitia luata pana acum, oficial, de PSD. Chiar luni, vicepresedintele Valer Dorneanu a spus ca orice decizie politica ar putea fi interpretata drept o presiune asupra justitiei. In plus, arata el, Iacubov ar trebui sa se bucure de prezumtia de nevinovatie.


Argumentul a fost reluat ieri de mai multi membri ai partidului care s-au pronuntat impotriva distantarii de Iacubov. S-au manifestat Dan Matei Agathon, Marian Oprisan - aflat si el intr-o situatie similara, cand s-a autosuspendat din partid pe perioada anchetei judiciare - si senatorul Sorin Oprescu.


Argumentul a fost comun. Ei sustin ca Iacubov trebuie sa se bucure de prezumtia de nevinovatie pana la judecarea dosarului, iar o sanctiune politica ar trebui luata doar daca va fi gasit vinovat.


Potrivit statutului PSD, suspendarea sau excluderea din partid sunt atributele filialei de baza, anume ale organizatiei din care faci parte. In cazul Iacubov, filiala Bacau.


Doi dintre liderii acestei filiale, Viorel Hrebenciuc si Dan Matei Agathon, s-au situat pe pozitii antagonice in acest caz - primul pentru, al doilea, impotriva. Ultimul cuvant il va avea BEx.


Discutiile privind statutul lui Corneliu Iacubov in partid au pus intr-un con de umbra dezbaterile legate de viitorul statut al partidului.


Desi au existat polemici in privinta unora dintre punctele statutului - infiintarea presedintiei executive, criteriile impuse candidatilor la functiile de conducere, anume vechimea in partid si justificarea averii - sedinta de aseara a fost precedata de declaratii pacifiste.


Vicepresedintele Miron Mitrea, adversar declarat al constituirii celei de-a doua functii in partid, afirma ieri ca a renuntat sa conteste in BEx aceasta idee, intrucat a constatat ca este in minoritate. In acest context, Miron Mitrea si-a anuntat public intentia de a candida la functia de secretar general, a treia in ierarhia din partid, la care aspira si Victor Ponta. Cand a facut acest anunt, Mitrea era in Parlament insotit de Ponta.


Functia de presedinte executiv era ieri acceptata de mai multi lideri ai partidului, inclusiv de cei care se pronuntasera impotriva acestei idei, multi dintre ei apropiati lui Ion Iliescu.


Originea acestei schimbari ar putea fi o declaratie facuta cu o zi inainte de Iliescu. Afirma ca este de acord cu validarea acestei functii si aprecia ca cel mai abilitat pentru a o ocupa este Nastase, intrucat a fost prim-ministru si este presedintele Camerei Deputatilor.


Drept raspuns, Nastase a vorbit ieri din nou de intentia de a candida la a doua functie in partid si despre nevoia unei coabitari in partid intre "oameni cu experienta lui Ion Iliescu si impetuozitatea celor tineri". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO