Politică

PSD si PNL intarzie strategic lansarea candidatilor la alegerile locale

13.04.2004, 00:00 38



PSD si PNL au decis sa-si lanseze candidatii la alegerile locale pe ultima suta de metri a perioadei preelectorale, desi celelalte formatiuni politice - PD, PNTCD, Actiunea Populara, PNTCD - si-au facut deja publice listele de candidati. Motivele amanarii acestui moment precum si strategiile de lansare sunt insa diferite.



Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a spus ieri ca partidul de guvernamant isi va lansa candidatii in maximum doua saptamani. PSD mizeaza la acest scrutin local mai mult pe votul privind persoanele decat pe votul politic si, inclusiv din acest motiv lansarea candidatilor se va face separat, la nivelul fiecarei localitati. Candidatii celor mai importante localitati sunt in majoritatea cazurilor cunoscuti. Insa, momentul lansarii oficiale a fost amanat intrucat PSD are acum urmatoarea dilema: sa renunte la anumiti candidati care se bucura de notorietate in plan local dar sunt controversati din cauza implicarii loc in afaceri cu administratia pe care o controleaza sau sa-i mentina pe listele electorale si atunci ar aparea riscul transferului de capital negativ si asupra partidului. Ca regula generala PSD a anuntat ca pe locurile eligibile vor fi nominalizati doar membrii partidului care nu sunt subiectul unor anchete, in special declansate de PNA, ori cei care au fost declarati nevinovati in urma acestor verificari. Mesajul conducerii de la Bucuresti nu a ajuns la toate filialele locale. Filiala de la Gorj, a anuntat in urma cu o saptamana ca l-a propus pe actualul presedinte al Consiliului Judetean, Nicolae Mischie, cap de lista la alegerile locale.



Lansarea tarzie a candidatilor nu are pentru PSD repercursiuni intrucat cea mai mare parte a candidatilor acestui partid sunt acum in functii in administratia locala si astfel sunt cunoscuti electoratului. Ca strategie de campanie electorala, Bogdan Niculescu-Duvaz afirma ca PSD isi propune sa renunte la afisul de strada si sa se concentreze asupra intalnirilor directe cu alegatorii. El afirma ca cei mai multi dintre candidatii PSD vor merge din usa in usa sa discute cu electoratul.





PNL isi va lansa candidatii la Brasov



Liberalii isi vor lansa public candidatii pentru alegerile locale la Brasov, unul dintre putinele orase importante conduse in ultimii opt ani de un primar liberal. De altfel, Ioan Ghisa, primarul Brasovului, va candida pentru al treilea mandat la alegerile locale din 6 iunie. Lansarea candidatilor liberali, pe 30 aprilie, se doreste a fi un spectacol la care va asista toata conducerea PNL, afirma surse din partid. Manifestarea nu se va rezuma la spectacol ci, acesta va fi un prilej pentru ca PNL sa dea semnalul mesajului politic pe care-l va transmite in timpul campaniei electorale. Motto-ul campaniei va fi stabilit de fiecare filiala a PNL insa el va avea legatura cu cel al candidatului Aliantei PNL-PD la alegerile prezidentiale, Theodor Stolojan: "Impreuna pe un drum mai bun".



Oficial, campania electorala va incepe, potrivit deciziei Guvernului, pe 8 mai si se va incheia pe 5 iunie, cu o zi inainte de alegeri. Insa, partidele politice au dat tonul confruntarii electorale mult mai devreme. Cea mai folosita metoda a reprezentantilor politici, candidati sau nu, de a se face cunoscuti este denigrarea adversarului politic. Ca in fiecare an electoral, formatiunile politice - mai ales puterea, pe de o parte si opozitia pe de alta parte, par sa fi ajuns la relatii ireconciliabile din cauza atacurilor reciproce dure. Concentrate pe denigrarea adversarului, uneori prin repunerea pe tapet a unor cazuri vechi carora nici justitia nu le-a gasit rezolvarea, partidele nu au dovedit pana acum interes in privinta alegatorilor nehotarati.



Nici unul dintre partide nu a venit cu idei sau programe prin care sa convinga electoratul nehotarat, in proportie de pana la 35% potrivit sondajelor de opinie, electorat care ar putea inclina oricand balanta de o parte sau de alta daca ar fi motivat.



Analistul politic Dan Pavel considera ca la scrutinul electoral din 6 iunie romanii vor vota "mixt", anume, va fi o combinatie intre factorii personali care vor conta in formarea optiunilor de vot si factorii de partid. Spre deosebire de alegerile precedente, Dan Pavel apreciaza ca la alegerile locale romanii nu vor mai accepta avantaje materiale in schimbul votului pentru un candidat sau altul.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO