Politică

Puterea da inapoi de la instituirea Zilei Presei

14.04.2004, 00:00 15



Dupa ce Senatul a promovat si votat pompieristic proiectul de lege ce instituia Ziua Presei din Romania, decizie dezavuata de Clubul Roman de Presa, puterea da inapoi si se arata dispusa sa discute cu ziaristii pe marginea acestui subiect. Partidul de guvernamant, initiatorul acestui proiect de lege, a anuntat ieri ca in perioada urmatoare va avea consultari cu reprezentantii institutiilor de presa cu privire la oportunitatea instituirii Zilei Presei din Romania. Vicepresedintele PSD, Valer Dorneanu, a spus ca nu poate preciza daca partidul va retrage acest proiect de lege din dezbaterea Parlamentului.



In acelasi timp, presedintele Ion Iliescu a spus ieri ca este posibil sa nu promulge legea privind instituirea noii sarbatori a presei, din moment ce aceia carora le este adresata nu sunt de acord cu ea. Seful statului a dat o explicatie foarte pitoreasca: "Eu vreau sa ma mai gandesc, pentru ca nu vreau sa facem precum bancul cu copiii care vroiau sa ajute o batrana sa traverseze strada, cand ea nu vroia sa traverseze. Daca cei carora li se adreseaza nu vor sa traverseze strada, trebuie sa-i lasam in pace", a argumentat presedintele Iliescu.



La sfarsitul saptamanii, Senatul a adoptat un proiect de lege necunoscut pana atunci, proiect propus de trei senatori PSD, prin care se instituia sarbatorirea Zilei Presei din Romania in fiecare a treia zi de vineri din luna aprilie a fiecarui an. Aceasta data nu coincide ci Ziua internationala a presei, sarbatorita pe 3 mai, insa initiatorii au motivat alegerea acestei date prin faptul ca in zilele de 8 si 16 aprilie se vor implini 175 de ani de la aparitia primelor publicatii in limba romana "Curierul Bucurestilor" si "Albina Romaneasca". Aceasta initiativa a venit la scurt timp dupa ce Parlamentul a decis mentinerea in noul Cod Penal a incriminarii calomniei si pedepsirea calomniei cu 10 pana la 120 de zile-amenda. In aceeasi perioada a fost facut cunoscut un alt proiect de lege al unor deputati PSD care, daca ar fi adoptat in aceasta forma, ar restrange drastic libertatea de expresie. In acest context, Clubul Roman de Presa a criticat initiativa PSD de a institui Ziua Presei din Romania, aratand ca ideea este "deplasata" iar presa nu are nevoie sa fie sarbatorita prin manifestari si receptii ale clasei politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO