Politică

Puterea si opozitia se acuza reciproc de nereguli la vot

29.11.2004, 00:00 12

Zeci de contestatii prin care sunt semnalate nereguli la vot au fost formulate ieri de formatiunile politice si observatorii independenti. Nu s-au inregistrat insa situatii care sa ridice semne de intrebare in privinta rezultatului scrutinului.
Majoritatea contestatiilor au fost inregistrate la Biroul Electoral Central (BEC) de Uniunea PSD+PUR insa obiectii cu privire la desfasurarea votului a avut si Alianta PNL-PD, PRM, Actiunea Populara si observatorii Pro Democratia.
Alianta PNL-PD a sesizat ca partidul de guvernamant intentioneaza "sa deturneze rezultatul alegerilor" prin incalcarea legii electorale. Mai exact, alianta sustine ca PSD+PUR ar fi scos "pe traseu" autobuze incarcate cu militanti ai PSD, care voteaza la mai multe sectii de votare din tara in favoarea partidului de guvernamant. Ar fi vorba, potrivit Aliantei D.A., inclusiv de functionari publici, care ar fi votat de mai multe ori in judetele Ilfov, Brasov, Prahova si la Gara de Nord in Bucuresti.
Asociatia Pro Democratia a sesizat, la randul sau, ca in comuna Pantelimon, din Ilfov, mai multe persoane, imbarcate in cateva microbuze, au fost aduse sa voteze in sectiile de votare din localitate. Observatorii Pro Democratia au fost amenintati, in  aceasta localitate si au parasit sectiile de votare.
Cele mai multe dintre reclamatii au ca obiect continuarea propagandei electorale dupa termenul legal si influentarea votului prin sume de bani sau produse oferite alegatorilor. Sunt, de asemenea, semnalate nereguli legate de pierderea stampilelor de vot, persoane care au votat de mai multe ori si amplasarea materialelor electorale in apropierea sectiilor de votare.
PSD+PUR l-a reclamat la BEC pe Traian Basescu, candidat pentru Controceni al Alianti PNL-PD, pe motiv ca ar fi incalcat legislatia electorala prin declaratiile facute dupa exercitarea dreptului de vot. Dupa ce a votat, Traian Basescu si-a declarat convingerea ca in cazul in care Alianta D.A. nu va castiga alegerile, "ceea ce este extrem de putin probabil", Guvernul Adrian Nastase "nu va fi capabil sa mai inainteze procesul de aderare" intrucat va trebuie "sa dea socoteala pentru modul in care un parid politici, fie el si legitim ales, a luat practicile Partidului Comunist".
Prin aceasta declaratie, purtatorul de cuvant al Uniunii PSD+PUR, Titus Corlatean, afirma ca Traian Basescu a incalcat legea electorala si ca este pasibil de amenda.
PSD+PUR a reclamat, de asemenea, Alianta PNL-PD ca a continuat propaganda electorala si in ultimele ore dinaintea deschiderii urnelor, desi legea interzice acest lucru. Este data drept exemplu situatia din cortul de campanie al Aliantei D.A. de langa Universitate unde, potrivit contestatiei partidului de guvernamant, deputatul Anca Boagiu si un grup de tineri au lipit afise electorale inclusiv sambata. PSD+PUR sustine ca astfel de situatii s-au regasit in mai multe localitati.
De asemenea, PSD a mai reclamat ca Alianta PNL-PD ar fi distribuit "fluturasi otraviti" - materiale electorale in care erau denigrati adversarii politici - si ar fi inceput o campanie de trimitere de SMS-uri pe telefoanele mobile cu caracter ofensator la adresa candidatului Adrian Nastase.
Contestatii privind incalcarea legislatiei electorale au fost depuse la BEC si de Alianta PNL-PD care suspecteaza ca in spatele lor s-ar afla partidul de guvernamant. Alianta D.A. arata ca in mai multe circumscriptii electorale sustinatori sau membri ai partidului de guvernamant au impartit ieri fluturasi cu mesaje negative la adresa PNL si PD sau ar fi indemnat explicit alegatorii sa voteze in favoarea PSD+PUR. Alianta da exemplul unui simpatizant al PSD din Teleorman care in fata sectiei de votare ar fi strigat: "Votati cu PSD - ne va da pensii mai mari".
Contestatii s-au inregistrat si in ceea ce priveste intentiile de influentare a votului. Alianta PNL-PD precizeaza ca in Suceava, candidatul PSD+PUR Ioan Stan ar fi impartit alegatorilor pungi cu alimente pe care erau insemnele electorale ale Uniunii PSD+PUR. Situatii similare, spune Alianta, s-au repetat si in alte localitati.
Alianta PNL-PD afirma ca are dovezi ca un numar mare de tineri au fost trimisi in sectiile de votare ca observatori de catre PSD+PUR. Contra sumei de 500.000 de lei pe zi, acesti asa-zisi observatori ar fi primit instructiuni sa manifeste "maxima indulgenta fata de PSD", mai spune alianta.
in ziua votului a fost inregistrat si un incident. In orasul sucevean Dolhasca, sediul PNL a fost devastat. Au fost sparte geamurile iar afisele electorale au fost rupte. Liberalii din localitate au sesizat Politia.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO