Politică

"Aici sunt banii dumneavoastra!", speram sa le spunem europenilor

30.06.2003, 00:00 18

“Ziua Aspen la Bucuresti”, un eveniment organizat in premiera in Romania a reunit pret de doua zile 70 de reprezentanti ai mediului de afaceri, societatii civile, institutiilor guvernamentale si organizatiilor internationale din 12 tari.
Participantii au discutat despre institutiile si sistemul de securitate in Europa largita din perspectiva adoptarii Constitutiei Europene, despre procesul de asigurare a stabilitatii in zona Dunarii si a Balcanilor de vest, despre extinderea NATO si relatiile cu SUA preucm si probleme legate de cooperarea regionala si de investitiile straine.
Romania se bazeaza pe sprijinul Italiei pentru a accelera negocierile de aderare in perioada in care aceasta tara va detine presedintia Uniunii Europene si pentru a fi invitata sa participe la dezbaterile legate de viitorul Europei, a declarat sambata premierul Adrian Nastase, in deschiderea conferintei intitulate "Ziua Aspen la Bucuresti" organizata de Ministerul Afacerilor Externe si de Insititutul Aspen din Italia.
Premierul a a afirmat ca este convins de faptul ca anul 2007 va configura o noua Europa, cu 27 de state membre, printre care si Romania, si a precizat ca proiectele de aderare la UE si NATO au pentru Executivul de la Bucuresti o valoare egala. Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent si amintit de seful Executivului un procent de 97% dintre intreprinzatorii romani sustin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana datorita oportunitatilor de afaceri si a progresului economic pe care le presupune acest proces.
Carlo Scognamiglio, fost ministru al apararii in Guvernul italian, actualmente presedinte al Institutului Aspen, a afirmat ca tara noastra trebuie sa accelereze procesul de integrare fizica prin construirea unei infrastructuri solide dar si reformarea justitiei si eliminarea birocratiei. "Europa nu va construi linii electrice, ci cineva din Romania trebuie sa le faca", a spus presedintele Institutului Aspen.
"Cel mai important aspect ala acestei conferinte este aducerea spiritului Aspen aici in Romania. Este acel spirit care a reusit sa faca din cele doua elite ale Americii si ale Europei parteneri puternici", a spus Mircea Geoana, ministrul afacerilor externe. Geoana s-a referit si la apropiata presedintie italiana a Uniunii Europene, moment considerat "istoric" pentru Europa si "decisiv" pentru Romania: "Presedintia italiana va trebui sa dea niste raspunsuri la modul in care va evolua relatia transatlantica, la problemele economice ale Europei dar si sa continue munca excelenta pentru a aduce Rusia si tarile din balcani mai aproape de Europa. Pentru noi aceasta conferinta a adus cateva clarificari in special legate de sprijinul presedintiei italiene pentru definitivarea negocierilor unor capitole cu Uniunea Europeana".
Geoana a salutat prezenta economica masiva a investitorilor italieni in Romania, adagand ca "este cel mai amplu fenomen de delocalizare din istoria Europei". Pe de alta parte, oficialul roman a spus ca se doreste evitarea impartirii societatii noatre in doua sectoare odata cu integrarea in structurile europene:"Nu vrem sa ne impartim in doua tabere in care unii inteleg ce se imtimpla si se dezvolta iar altii ramin izolati la nivel local. Este un proces contraproductiv".Geoana a adaugat ca este foarte important ca tara noastra sa aiba o infrastructura bine interconectata cu Italia si tarile din vestul Europei si ca spera intr-un sprijin al Italiei pentru atragerea de fonduri catre acest sector.
Institutul Aspen din Italia este o asociatie internationala non-profit, fondata in 1984, cu sediul la Roma, care organzieaza periodic dezbateri legate de problematica internationala actuala. Printre membrii sai se numara personalitati de marca: Umberto Agnelli, presedintele grupului FIAT, Romano Prodi, fost ministru al Italiei, scriitorul Umberto Eco, politologul Samuel Huntington, Wesley Clark, fostul comandant suprem al Fortelor Aliate in Europa. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO