Politică

Renate Weber cere demisia procurorului general

23.01.2007, 19:06 18

Fostul consilier prezidential Renate Weber cere demisia procurorului general, Laura Codruta Kovesi, pentru ceea ce ea numeste interpretari "jenante" si "inadmisibile" ale unor notiuni din Ordonanta de Urgenta 131 din 2006 care modifica legea DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), acordand procurorilor prerogative sporite.
Ordonanta 131/2006 (aprobata la finele anului trecut) permite procurorilor DIICOT sa supravegheze conturile bancare, sa intercepteze si sa inregistreze comunicatiile, sa aiba acces la sistemele informatice ale unor persoane banuite de infractiunile urmarite de institutie. Toate acestea pot fi facute chiar si inaintea inceperii urmaririi penale.
O alta ordonanta, 99/2006, aprobata de Guvern odata cu OU 131 (la 22 decembrie 2006), spune insa ca astfel de informatii pot fi oferite procurorilor doar dupa inceperea urmaririi penale - intrand in contradictie cu OU 131.
Procurorul general Laura Kovesi, dar si ministrul justitiei Monica Macovei au aparat cele doua ordonante, afirmand ca exista suficiente garantii pentru drepturile persoanelor, intrucat interceptarile si urmarirea conturilor se fac - au spus ele - doar cu mandat de la judecator. Potrivit procurorului general, verificarea conturilor bancare nu constituie o incalcare "asa de grava" a drepturilor omului, in vreme ce ministrul justitiei a afirmat ca trebuie avuta incredere in buna-credinta a procurorilor. In replica, Weber i-a cerut demisia procurorului general, considerand ca interpretarile si comentariile sale arata ca ea este depasita de functia pe care o are. Kovesi a ajuns procuror general in urma cu cateva luni. Weber o acuza pe Macovei ca s-a facut avocatul procurorilor, rolul sau fiind insa cu totul altul.
De asemenea, Weber critica si interpretarea procurorului general potrivit careia biletelul trimis de Tariceanu lui Basescu "ar putea fi interpretat" drept fapta de coruptie fara insa sa spuna daca este sau nu fapta de coruptie.
"Un fel de a spune ca, teoretic, in Romania traiesc 22 de milioane de potentiali infractori. O mentalitate inadmisibila pentru procurorul general al unui stat de drept si democratic, dar care a fost politica de stat si a facut numeroase victime in timpul regimului comunist", comenteaza Weber.
Ministerul Public si Ministerul de Justitie nu au comentat. Clubul Roman de Presa a cerut modificarea ordonantei 131 pe motiv ca ea incalca drepturile omului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO