Politică

Senatorii vor pleda pentru propriile afaceri

14.05.2003, 00:00 11

Toti senatorii care si-au declarat incompatibilitatea pot pleda in favoarea propriilor afaceri, maine, in sedinta Comisiei juridice a Senatului, unde va fi discutata aplicarea legii anticoruptie. Legea este clara: ea prevede ca doar membrii Comisiei juridice sa stabileasca care dintre senatori are afecri care vin in contradictie cu mandatul si eventual sa propuna derogari. Doi senatori au declarat luni seara in plenul Senatului ca alesii ar trebui sa aiba permisiunea - ca atata vreme cat este vorba de propriile afaceri- sa-si pledeze cauza in plenul Senatului. Cei doi au fost Adrian Paunescu (PSD) si Corneliu Vadim Tudor (PRM). Totusi, propunerea lor depasea legea si poate fi considerata o tentativa de influentare a votului. 
"O comisie discuta dupa ce plenul celor doua Camere ale Parlamentului a hotarat. Nu era mai normal ca intai sa numaram si dupa aceea sa taiem? Ce poate sa faca o Comisie? Sa dea peste cap ce au stabilit Camerele?", a spus Paunescu, luni seara in plenul Senatului. Senatorul PSD crede ca s-a ajuns la "absurditati" pentru ca cei care conduc edituri sunt considerati oameni de afaceri.
De aceeasi baricada a fost senatorul PSD Corneliu Vadim Tudor, care a sustinut vehement ca prin legea anticoruptie se deschide "o larga scena a absurdului". "Cand am declarat ca am o revista, nu stiam ca am o afacere", a spus Vadim Tudor, precizand ca personal castiga "foarte putin" de pe urma publicatiei, care nu contine "nici macar un milimetru" de publicitate.
Insa, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, membru al Comisiei juridice, ii contrazice. El considera ca legea anticoruptie trebuie discutata de catre juristi. "Aceasta comisie este abilitata ca pe baza principiilor de drept sa faca anumite recomandari. Juristii cred ca trebuie sa se pronunte si sa faca propuneri plenului Senatului, care este o masina de vot politic, sau Biroului Permanent. Faptul ca senatorii Paunescu si Vadim Tudor sunt intrigati este un semnal bun. In plen ei pot influenta prin prestatia lor si puterea de convingere votul. In Comisia juridica", ne-a declarat ieri senatorul UDMR. Chiar sub bombardamentul de argumente, plenul a luat o decizie mai apropae de spiritul legii: incompatibilitatile vor fi discutate in Comisia juridica dar senatorii care au interese economice isi pot pleda cauza. Drept de vot nu vor avea insa decat membrii Comisiei. Discutia de joi este utila pentru a se ajunge "la o unitate de masura" pentru toti senatorii, dupa cum a spus senatorul PSD Ion Predescu, secretarul Comisiei juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO