Politică

Si-au dat foc la "biletel"

Si-au dat foc la "biletel"
19.01.2007, 19:49 14

Presedintele Traian Basescu l-a somat ieri pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa prezinte dovezi concrete in sprijinul acuzatiilor ca in jurul palatului Cotroceni exista grupuri de interese, in timp ce PSD a anuntat ca va incepe demersurile de suspendare din functie a presedintelui, dar nu va depune o motiune de cenzura impotriva guvernului.
In aceeasi vreme, toate partidele importante au avut ieri reuniuni ca intr-o veritabila perioada de razboi, in incercarea de a deslusi implicatiile acestor acuzatii asupra bunei functionari a institutiilor statului.
Comunicarea intre presedinte si premier a avut loc prin intermediul mass-media, Basescu somandu-l printr-un comunicat de presa pe premier sa prezinte dovezi in sprijinul acuzatiilor ca a subordonat Guvernul intereselor oligarhiei de la Cotroceni si i-a cerut de asemenea sa-i demita pe ministrii responsabili.
Tariceanu acuzase luni seara faptul ca firma de constructii a patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct, a castigat un contract important dupa o interventie publica a sefului statului in favoarea firmelor romanesti si a vorbit si despre contractele incheiate de fostul consilier prezidential Elena Udrea cu RA-APPS. Ieri premierul a afirmat ca nu a facut altceva decat sa citeze din presa ultimilor doi ani si a invitat jurnalistii sa caute in colectiile ziarelor informatii despre aceste afaceri.
El a sustinut de asemenea ca la sfarsitul anului trecut a primit mesaje nesemnate pe telefonul privat, pentru ca l-a demis pe directorul RA-APPS, Cristian Vlaicu. "Eram amenintat cu dezvaluiri", a spus premierul.
In lumina acestor acuzatii aruncate de la un palat la celalalt pe tot parcursul zilei, partidele politice au incercat sa-si stabileasca planurile de actiune fata de ceea ce majoritatea a numit "criza politica". Principalii martori ai duelului Basescu-Tariceanu, democratii si liberalii au facut insa pasul inapoi si au lasat PSD sa arbitreze. Toti ochii au fost atintiti ieri pe sediul social-democratilor din Kiseleff, unde liderii partidului cu cea mai mare pondere in Parlament urmau sa decida daca vor initia sau nu o motiune de cenzura, care ar fi dus la caderea Guvernului.
Orice demers al liberalilor sau democratilor, aflati deocamdata in pozitii diametral opuse pe tema "biletelul" (s-a vorbit chiar de iesirea PD de la guvernare), nu are nicio sansa de reusita fara sprijinul PSD, ajuns, asadar, din pozitia de partid de opozitie, formatiune decidenta pentru viitorul imediat al coalitiei la guvernare. Insa mesajul presedintelui Mircea Geoana a dat mai degraba castig de cauza liberalilor: PSD nu a vorbit deocamdata de motiunea de cenzura care ar duce la demiterea premierului Tariceanu, asa cum isi doreste PD, ci de demiterea premierului si de initierea procedurii de suspendare a sefului statului, un demers aproape la fel de greu de realizat ca si alegerile anticipate. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a avansat si alte ipoteze dupa reuniunea social-democratilor: PSD, care este oricand pregatit sa intre la guvernare, ar putea sprijini un guvern de tehnocrati sau unul de uniune nationala, insa procedurile ar trebui sa aiba loc dupa demiterea premierului si suspendarea presedintelui. PRM si-a insusit punctul de vedere al social-democratilor. In asteptarea anuntului PSD, liberalii si democratii si-au programat propriile sedinte dupa-amiaza, dupa inchiderea editiei, insa cel putin pentru PD rezultatele propriilor evaluari erau dificil de anticipat. Din partea liberalilor era asteptat un mesaj de solidarizare cu presedintele partidului, Calin Popescu-Tariceanu.
La sediul PD din Modrogan s-a vorbit ieri de trei scenarii: iesirea de la guvernare, succesul unei motiuni de cenzura initiate in cele din urma de PSD sau mentinerea actualei formule de colaborare pana la erodarea definitiva a imaginii premierului. Celelalte formatiuni parlamentare, UDMR si PC, au transmis mesaje de sprijin pentru premier. Liderul Uniunii, Marko Bela, a incercat sa minimalizeze scandalul, afirmand ca nu acum afla despre faptul ca presedintele si premierul nu se inteleg, a anuntat ca liderii partidului vor evalua situatia, dar nu a dat niciun semnal ca si-ar putea retrage sprijinul pentru premier. La randul lor, conservatorii lui Dan Voiculescu, care s-au retras de la guvernare in decembrie anul trecut, au asteptat deciziile partidelor mari si au amanat luarea unei decizii, desi in declaratiile publice au dat de inteles ca relatiile bune cu premierul Tariceanu nu vor fi afectate de acest scandal.
Liberal-democratii lui Theodor Stolojan, care, desi nu au un partid infiintat legal, se revendica urmasii PNL in Alianta D.A., au cerut ieri demisia premierului si au solicitat PSD sa initieze motiunea de cenzura, aceasta fiind datoria de onoare a opozitiei.
Implicatiile juridice ale biletelului in care Tariceanu il ruga pe Basescu sa intervina la parchet in cazul Petromidia sunt inca incerte, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, anuntand ieri ca va verifica informatiile aparute in legatura cu scandalul biletului pe care il asteapta sa intre in posesia procurorilor. "Teoretic", documentul s-ar incadra la infractiunea de coruptie a spus ea. "Dupa cum stim, in Romania se pedepseste cumparatorul traficului de influenta", a mai spus Kovesi, adaugand ca vor fi analizate si verificate toate datele, dupa care se va stabili daca Parchetul se va autosesiza. Un punct de vedere diferit are insa presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea, care a declarat ca problema privind biletul este un aspect privat al unei corespondente private intre doua personalitati publice care, in momentul de fata, nu afecteaza sistemul judiciar. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ieri ca nu are elemente pentru a se autosesiza si ca va astepta alte informatii.


Suspendarea din functie a presedintelui

Conform constitutiei (art. 95), presedintele poate fi suspendat din functie doar daca incalca grav prevederile legii fundamentale, procedura fiind insa greoaie. Propunerea de suspendare trebuie initiata de o treime dintre deputati si senatori si votata de majoritatea Camerei Deputatilor si Senatului in sedinta comuna dupa consultarea prealabila a Curtii Constitutionale. Daca Parlamentul voteaza aceasta propunere, in termen de 30 de zile, se va organiza un referendum pentru demiterea sefului statului. O a doua varianta este punerea sub acuzarea de inalta tradare a presedintelui (art. 96), prin votul a doua treimi dintre senatori si deputati. Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea senatorilor si deputatilor, iar daca trece de Parlament, presedintele este suspendat de drept pana la verdictul Inaltei Curti de Justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO