Politică

SRI si firmele de protectie isi disputa interceptarile

SRI si firmele de protectie isi disputa interceptarile

Reprezentantii firmelor de protectie si paza sunt acuzati ca folosesc interceptarile ilegale pentru a santaja personalitatile publice

23.08.2007, 17:59 98

Societatile de protectie si paza si firmele de detectivi particulari fac interceptari ilegale, pe care apoi le folosesc pentru a santaja personalitati publice, sustine colonelul Eugen Iorga, seful directiei juridice din Serviciul Roman de Informatii (SRI).
Afirmatia a venit in timpul unei audieri a reprezentantilor serviciilor de informatii la Comisia juridica din Senat, unde Iorga a cerut parlamentarilor sa permita SRI sa instrumenteze interceptarile ilegale.
Exista firme care au "fel si fel de activitati", in spatele carora se ascunde interceptarea ilegala a comunicatiilor si care recurg uneori la santaj, inclusiv la adresa unor "personalitati publice", a spus el senatorilor.
"Nici nu spun ca nu, nici nu spun ca da, pentru ca nu stiu", a declarat Ion Popescu, presedintele Patronatelor Societatilor de Securitate, intrebat daca firmele de protectie si paza detin si folosesc astfel de aparaturi. "La mine au venit oameni care m-au intrebat daca putem sa detectam aparatura de interceptare, dar nu am cunostinta de asa ceva", a declarat Popescu.
Eugen Iorga sustine ca serviciul are aparatura necesara pentru a detecta firmele care fac interceptari ilegale.
"Avem structurile specializate. Trebuie obtinuta informatia si trebuie surprins momentul operativ, nu e simplu. Dar avem posibilitati tehnice sa realizam acest lucru", a spus reprezentantul SRI.
Ceea ce lipseste serviciului, acuzat deja ca face inregistrari si atunci cand nu exista justificare - respectiv o cerere de la procuror aprobata de judecator, este un OK pentru interceptarea aparaturii folosite ilegal de firmele de protectie.
Iorga nu a dat detalii despre astfel de firme, insa parlamentarii intentioneaza sa convoace conducerea serviciului la audieri, pentru explicatii.
Potrivit deputatului PSD Ion Stan, secretarul comisiei speciale pentru supravegherea activitatii SRI, membrii comisiei se vor reuni saptamana viitoare pentru a discuta cu seful Serviciului George Maior. Maior a mai vorbit despre firmele care fac interceptari si in sedinta Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de la sfarsitul lunii iunie.
Potrivit comunicatului de presa al presedintiei care a urmat sedintei, membrii CSAT au afirmat ca astfel de actiuni ale firmelor private pun in pericol climatul de securitate nationala si viata privata a cetatenilor romani.
"S-au constatat atat amplificarea, cat si diversificarea activitatilor de achizitionare si utilizare ilegala a aparaturii tehnice de interceptare a comunicatiilor, situatie care, in absenta unui cadru legislativ unitar si coerent, va face posibila incalcarea unor drepturi ale cetatenilor romani", se arata in comunicatul presedintiei.
De altfel, de la dezbaterile pentru noile pachete de legi care privesc siguranta nationala a plecat dezvaluirea de ieri a responsabilului din SRI. Senatul ia in dezbatere pachetul de legi privind siguranta nationala, care a nascut una din cele mai aprinse dispute intre presedintele Traian Basescu si PD pe de o parte si premierul Calin Popescu-Tariceanu, PNL si PSD pe de alta parte.
Liberalii si social-democratii sustin infiintarea unei autoritati speciale pentru informatii, in urma suspiciunilor privind interceptari facute pe considerente politice.
Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe se opun insa infiintarii acestei structuri. Colonelul Iorga a declarat ieri ca prin infiintatea Autoritatii Nationale de Interceptare se va crea un serviciu de informatii care va cenzura solicitarile autoritatilor informative referitoare la mandatele de interceptare.
El a aratat ca proiectul Autoritatii Nationale de Interceptari prevede "niste atributii care practic cenzureaza solicitarile autoritatilor informative, cenzurari care vizeaza emiterea actelor de autorizare".
Iorga a mai spus ca Autoritatea "nu se poate dizloca" intr-un sediu si intr-o alta institutie distincte de structura SRI, pentru ca cele doua institutii sunt create "pe aceeasi infrastructura tehnica". Colonelul a sustinut ca, daca s-ar infiinta Autoritatea Nationala de Interceptare, angajatii ei ar trebui sa lucreze in sediile centrale si judetene ale SRI. Potrivit reprezentantului SRI, aceasta situatie nu se regaseste in niciun alt serviciu de informatii din lume. El a aratat ca SRI este desemnat, potrivit legii, autoritate nationala in domeniul interceptarilor.
De asemenea, reprezentantul SIE Mihai Calian a spus in timpul aceleiasi audieri ca proiectul legislativ privind infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare "nu poate fi acceptat" in varianta actuala. Mihai Calian a precizat ca la proiectul de lege privind infiintarea acestei autoritati unice de interceptare au fost facute mai multe observatii, in special de catre Ministerul Justitiei, inca de anul trecut.
"Este evident ca aceasta structura, asa cum se va numi ea, daca va fi o alta, apare ca o autoritate informativa, ceea ce este de neacceptat", a aratat Calian, in opinia caruia acest proiect "bulverseaza si alte acte normative, pentru ca intr-o proiectie aparea ca unitate informativa, iar in alta ca autoritate de interceptare sau era introdusa in structura autoritatii informative, iar, in principiu, cele cinci initiative nu erau corelate".
Reprezentantul SIE a transmis Comisiei juridice din Senat ca institutia pe care o reprezinta "nu realizeaza interceptari, SRI fiind singura abilitata sa faca acest lucru, pe baza mandatului dat de judecator".
SIE a fost in mijlocul unei controverse la mijlocul acestui an, dupa ce seful serviciului Claudiu Saftoiu - care intre timp a demisionat - a afirmat ca serviciul face interceptari doar cu mandat de la procuror, fara OK-ul judecatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO