Politică

SRI si SIE raman sub controlul comisiilor de resort

31.03.2004, 00:00 35



O propunere a Comisiei parlamentare de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor referitoare la trecerea SRI si a SIE sub controlul Comisiei de Aparare a fost respinsa, la nivelul declaratiilor publice, de catre lideri ai PSD. Este vorba despre Valer Dorneanu, presedintele Camerwei Deputatilor, si despre Razvan Ionescu, presedintele Comisiei de aparare a Camerei, care au spus ieri, la o conferinta pe teme de securitate, ca nu sunt de acord cu propunerea comisiei de modificare a regulamentului. "Va linistesc, este doar o propunere, iar comisiile specializate vor continua sa functioneze", a spus Dorneanu. La randul sau, Razvan Ionescu a precizat ca prin acceptarea acestei propuneri, ar fi practic desfiintate cele doua comisii parlamentare speciale ale celor oua camere care exercita controlul, prin lege, asupra celor doua importante servicii secrete - SRI si SIE. Ion stan, presedintele Comisiei SRI, a spus acelasi lucru, fiind nemultumit de propunere.



Problema este ca ambele comisii nu au procedural cum sa schimbe legile dupa care functioneaza cele doua servicii. Razvan Ionescu s-a plans de o comunicare nu tocmai eficienta intre comisiile de aparare si cea care controleaza SRI, afirmand ca, desi cei de la aparare trebuie sa faca raportul cand se schimba ceva un domeniu, nu pot controla SRI.



Mai exista o problema - dintre serviciile secrete care functioneaza in Romania, mai precis spus dintre toate institutiile care au activitate de culegere de informatii, doar doua sunt controlate de Parament. Sunt cele deja mentionate - SRI si SIE. Mai exista insa o seama de departamente in cazul unor ministere - cum este cel de la Ministerul de Interne, asa-numita UM 0962, sau cel de la Ministerul Justitiei, directia de informatii din cadrul Ministerului Apararii - care functioneaza ca si servicii secrete, dar care nu au control parlamentar. Lor li se adauga si Serviciul de Protectie si paza a demnitarilor (SPP), care, din nou, este necontrolat parlamentar. Se spune ca o comisie parlamentara de control al acestor servicii asigura reprezentarea societatii civile in aflarea conditiilor in care opereaza aceste servicii. Or, nici nu s-a pus problema, la nivel legislativ, ca aceste institutii sa fie controlate. Mai mult, ele nu fac nici un raport de activitate in Parlament si nimeni nu stie cum isi cheltuiesc banii publici. In Occident, astfel de servicii sunt controlate de societatea civila.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO