Politică

Stolojan nu s-ar da in laturi sa fie premier

10.05.2006, 00:00 16

Consilierul prezidential Theodor Stolojan, fost presedinte al PNL in perioada 2002 - 2004, a anuntat ca se va intoarce in viata politica si ca ar accepta functia de premier.

Conditiile in care Stolojan ar prelua sefia Guvernului (el a mai fost premier in tipul guvernarii FSN intre 1991-1992) nu au fost insa limpezite, el vorbind despre procesele constitutionale complicate in privinta desemnarii premierului. Este cea mai directa referire la o eventuala intoarcere in politica a actualului consilier prezidential, dupa retragerea de la sefia PNL si din cursa prezidentiala in 2004. O incercare de revenire a mai avut loc in vara lui 2005, insa putini liberali l-au sustinut.

El nu a vorbit numai despre preluarea guvernului, ci a avut critici si fata de prestatia lui Calin Popescu-Tariceanu la guvern si la partid si a avansat numele Monei Musca, euroobservator PNL, ca fiind cea mai potrivita persoana pentru a indeplini functia de presedinte al partidului. El a criticat o serie de masuri economice luate de Tariceanu la guvern, printre acestea impozitarea redusa la veniturile de pe piata de capital, modalitatea de despagubire a fostilor proprietari prin Fondul Proprietatea si constituirea unei comisii speciale de supraveghere a fondului de pensii private.

Tariceanu nu a avut multe de comentat la iesirea lui Theodor Stolojan, el a spus intr-o emisiune televizata ca guvernul trebuie judecat dupa performante si nu dupa impresii si ca nu doreste sa poarte un dialog cu fostul lider al PNL prin presa.

Potrivit Constitutiei, pentru ca un guvern si implicit primul-ministru sa fie demisi, este nevoie ca motiunea de cenzura, anuntata deja de PSD si PRM, sa fie sustinuta de jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Aceasta inseamna ca si parlamentarii PD sa voteze impotriva propriului guvern, iar apoi acestia sa asigure o majoritate pentru validarea noului cabinet, daca seful statului ii va propune lui Stolojan responsabilitatea alcatuirii noului guvern.

Stolojan a renuntat la presedintia PNL si la cursa prezidentiala cu cateva zile inaintea debutului campaniei electorale din 2004, invocand epuizarea psihica si fizica.

El a fost numit in echipa de consilieri a presedintelui Traian Basescu la departamentul de Politici Economice si Sociale la mijlocul lunii decembrie in acelasi an si de atunci a pastrat tacerea in relatiile cu mass-media.

Acum, dupa un an si jumatate de silenzio stampa, Stolojan spune ca si-ar fi dorit ca acela caruia

i-a delegat atributiile de presedinte al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, sa-i fi cerut parerea atunci cand a fost alcatuit guvernul. El a afirmat, raspunzand unei intrebari adresate in timpul unei emisiuni de televiziune, ca regreta ca i-a delegat atributiile de presedinte lui Tariceanu si nu altui lider liberal, deoarece actualul presedinte PNL a indepartat partidul de obiectivul fuziunii cu PD, pentru crearea unei forte politice de dreapta. Liberalii apropiati de Tariceanu nu doresc fuziunea, invocand faptul ca un partid alcatuit din PNL si PD nu ar fi altceva decat un partid subordonat lui Basescu.

Stolojan l-a mai acuzat pe Tariceanu ca nu a pastrat intelegerea incheiata cand el a plecat din PNL, si anume, ca i se va pastra presedintia partidului dupa ce se va fi recuperat, fiind vorba de o renuntare temporara. Totusi, Stolojan a participat la congresul PNL care a avut loc la inceputul lunii februarie 2005 (la o luna si jumatate dupa ce a acceptat postul de consilier prezidential), insa nu a candidat la nicio functie in partid.



Pro Stolojan

Cristian Boureanu, deputat PNL

Pentru Romania domnul Theodor Stolojan ar fi fost mult mai bun ca prim-ministru decat premierul Calin Popescu-Tariceanu. O eventuala prezenta acum ramane de discutat la nivelul partidelor care formeaza arcul guvernamental.

Raluca Turcan, deputat PNL

Cred ca implicarea domnului Theodor Stolojan in politica este bine-venita si cred ca si PNL ar trebui sa aiba luciditatea de a valorifica oameni cu credibilitate, asa cum sunt Theodor Stolojan si Mona Musca.

Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj

Reintoarcerea lui Theodor Stolojan in politica este bine-venita si la viitorul congres al partidului acesta ar putea fi sustinut pentru functia de presedinte.

Adrian Cioroianu, senator PNL

Cred ca e unul din oamenii de care e nevoie. Era bine daca facea acest lucru mai de mult, adica nu trebuia sa se retraga la Controceni, ci trebuia sa-si asume un rol politic.



Contra Stolojan

Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor

Ma mira faptul ca dl Stolojan este gata sa preia postul de premier cu ajutorul unei motiuni de cenzura. Din cate stiu, doar PSD si PRM ameninta Guvernul Tariceanu de vreo luna cu o motiune de cenzura. Toate celelalte formatiuni fac parte din Coalitia care sustine Guvernul Tariceanu, coalitie care functioneaza atat la nivelul Legislativului, cat si la nivelul Executivului.

Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL

Domnul Tariceanu a ales calea de a ajunge in fruntea PNL si a Guvernului, prin obladuirea Basescu- Stolojan. A ales mentinerea unui statut aberant, pe care domnul Stolojan l-a impus in PNL (...). Tot ce conteaza in ecuatia acestei familii destramate, si numesc aici familia Tariceanu-Basescu-Stolojan, familie fericita intr-o vreme, nu conteaza fiecare dintre ei, ci PNL.

Teodor Giurgea, presedinte PNL Mures

Revenirea lui Stolojan, pe media, e cel putin interesanta. Dupa tacere si autoizolare, iesirea lui in acest moment nu cred ca e intamplatoare. Revenirea e posibila, dar cred ca in primul rand trebuie sa se regaseasca intr-o echipa constructiva in interiorul PNL, nu al altui partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO