Politică

Stolojan s-a aliniat primul la startul pentru Cotroceni

06.02.2004, 00:00 14



Presedintele liberal Theodor Stolojan, plasat pe locul doi in competitia pentru Cotroceni potrivit sondajelor de opinie, a fost desemnat ieri oficial candidat al Aliantei PNL-PD la Presedintie. Cu Traian Basescu in dreapta, in prezenta a peste o suta de liberali veniti din toate filialele PNL, Stolojan si-a schitat programul electoral. In egala masura, el a tinut sa faca apel la unitatea Aliantei PNL-PD: "Nu voi tolera nici unui adversar al Aliantei sa ne dezbine. PNL si PD sunt doua partide distincte dar care se completeaza. Alianta este singura alternativa la puterea corupta si aroganta pesedista".



La "momentul zero" al ofensivei Aliantei declansata pentru castigarea alegerilor, cum a numit Stolojan lansarea candidaturii, liderul liberal si-a luat o serie de angajamente: "Ca presedinte al Romaniei nu voi accepta sa fie periclitate sansele integrarii, asa cum se intampla in aceste zile. Voi duce Roma-nia la masa familiei europene si nu la periferie, cum este acum"..."Vreau sa arat ca exista lideri politici onesti"... "Voi fi un presedinte fara coloratura politica"..."Nu voi accepta ca oamenii sa traiasca in blazare si dezamagire" ...."Nu voi fi spectator la problemele reale ale societatii precum pensiile, problemele din sanatate".



Ca sef al statului, Theodor Stolojan promite sa incurajeze investitiile, sa dezvolte capitalismul bazat pe libera initiativa si competitie, sa lupte pentru reducerea taxelor si impozitelor. "Voi sustine introducerea cotei unice de impozitare de 20% pentru a incuraja munca", a aratat liderul PNL, faca-nd aluzie la atitudinea ostila a lui Ion Iliescu fata de introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor.



Stolojan a readus in discutie o tema asupra careia a insistat si cu alte prilejuri: a acuzat PSD ca isi protejeaza clientela politica prin scutirea de la plata unor datorii a anumitor firme. Acesta este motivul pentru care Guvernul nu a inchis capitolul de negociere "concurenta" cu UE, intruca-t nu i-ar mai fi permis favorizarea anumitor societati, afirma presedintele liberal. Impreuna cu Traian Basescu, Theodor Stolojan a declarat ieri "toleranta zero coruptiei", arata-nd ca in calitate de sef al statului va garanta separatia puterilor in stat. "Astazi in Roma-nia nu exista program al PSD care sa nu sfa-rseasca in acte de coruptie. Oligarhia pesedista a transformat in lege coruptia si aroganta", a spus Stolojan, ideea care s-a repetat in discursul lui de ieri.



Toate sondajele de opinie il plaseaza pe fostul premier pe locul doi intre candidatii pentru Cotroceni cu 20-22% din intentiile de vot, dupa Adrian Nastase. Este preferatul votantilor cu studii superioare, al electoratului din marile orase, mai precis al votantilor anti-PSD. Pa-na la alegeri, creditul lui electoral ar putea sa creasca considerabil daca va sti sa valorifice greselile guvernamentale majore, inclusiv scandalul legat de suspendarea negocierilor de aderare, pe de o parte, iar, pe de alta parte ca urmare a unor intelegeri preelectorale. De pilda, in urma cu ca-teva zile Stolojan a avut o inta-lnire cu presedintele UDMR Marko Bela in urma careia s-a prefigurat o colaborare. Liberalii ar prefera ca Uniunea sa nu-si desemneze un prezidentiabil la aceste alegeri, intruca-t o consistenta parte a votantilor Uniunii s-ar indrepta catre Stolojan, daca ar primi un semnal clar de la Marko Bela, subiect ce urmeaza sa fie discutat de cele doua formatiuni.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO