Politică

Tariceanu a fost mandatat de PNL sa dea afara PD de la guvernare

Tariceanu a fost mandatat de PNL sa dea afara PD de la guvernare
27.03.2007, 18:38 12

Alianta PNL-PD a murit: o spune chiar seful guvernului. "Din cauza democratilor, asistam la decesul Aliantei D.A.", a spus ieri seful PNL Calin Popescu-Tariceanu, care a primit mandat din partea colegilor sai sa caute sprijin parlamentar pentru noul guvern restructurat, din care sa nu mai faca parte PD.
"Premierul a fost mandatat sa faca un guvern restructurat, fara PD", a afirmat, la finalul sedintei de ieri a liberalilor, vicepresedintele PNL Crin Antonescu.
Tariceanu nu a venit ieri cu un raspuns clar la somatia democratilor, care i-au cerut sa spuna daca ii mai vrea sau nu in guvern, insa, potrivit unor surse din conducerea partidului, decizia a fost deja luata. Premierul urmeaza sa anunte la sfarsitul acestei saptamani viitoarea formula guvernamentala, urmand ca noul Cabinet sa fie investit inainte de Paste.
"Va fi un cabinet minoritar PNL-UDMR, din care vor disparea posturile de ministru delegat si cele de ministru de stat, cu exceptia celui al vicepremierului Marko Bela, care ar urma sa devina inlocuitorul lui Tariceanu in absenta acestuia", a declarat pentru ZF surse din conducerea PNL.
Liberalii urmeaza sa negocieze cu PSD si PC voturile pentru viitorul Cabinet condus de Calin Popescu-Tariceanu, in schimbul unor legi care sa le ofere satisfactie acestor partide si un mesaj de stabilitate politica pentru urmatorul an si jumatate pana la alegerile la termen. PC va primi sprijin pentru legea profitului reinvestit si alte proiecte in favoarea IMM-urilor, iar cu PSD va negocia proiecte sociale asa cum au cerut recent lideri social-democrati, mai spun sursele PNL.
Lideri din PNL si PD au avut ieri dimineata o ultima intalnire formala, in care liberalii au pus patru conditii pentru continuarea guvernarii: acceptarea reducerii CAS cu 6%, sustinerea taxei de prima inmatriculare, acceptarea retragerii trupelor romanesti din Irak si inlocuirea ministrilor PD Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu - cu care premierul este in conflict. Ultimele doua conditii au fost socotite inacceptabile de catre PD (care a amenintat cu retragerea de la putere, daca cei trei vor fi revocati), asa ca intalnirea s-a incheiat fara niciun rezultat. "Am venit in bloc la guvernare, stam in bloc la guvernare, plecam in bloc de la guvernare", a explicat ulterior presedintele PD Emil Boc.
In aceeasi vreme in care liderii PNL si PD se intalneau la sediul liberalilor, Tariceanu anunta la reuniunea primarilor reducerea CAS cu 6%, de la nivelul de 45,9% la 39,9%. Reducerea este deja cuprinsa in programul de guvernare al Aliantei, urmand sa se produca treptat pana la finele lui 2008, insa Tariceanu a grabit procedura. Trecutul arata ca astfel de gesturi au fost facute in preajma campaniilor electorale.
Democratii au asteptat in sedinta la sediul partidului reactia partenerilor de guvernare si au replicat prin presedintele Emil Boc la stirile venite dinspre liberali: "PNL vine cu pretexte, pentru ca decizia eliminarii noastre de la guvernare a fost luata de mai de mult".
"PD e pregatit in orice moment pentru opozitie. E pregatit sa guverneze in continuare pe programul Aliantei, cu PNL, dar, la fel de bine, e pregatit sa treaca in opozitie si sa excluda, asa cum a facut-o si pana acum, orice colaborare politica cu PSD", a spus liderul PD.
Ruptura iminenta dintre liberali si democrati mentine incertitudinea si in privinta presedintelui Traian Basescu, care se afla in mijlocul lui proces de suspendare in Parlament. La sfarsitul saptamanii trecute voci din PNL acreditau informatia ca liderii PNL si PD, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, ar fi ajuns la o intelegere in aceasta privinta: PD nu va vota o eventuala motiune de cenzura a PSD impotriva Guvernului, PNL se va retrage din sala la votul privind suspendarea lui Traian Basescu. Ieri insa, presedintele Basescu a spus ca nu va negocia cu nicio forta politica voturi impotriva suspendarii sale in Parlament. "Este, cred, un moment care va fi depasit, dar, daca va fi depasit printr-o sfanta impacare, atunci se va dovedi ca nu s-a facut treaba", a spus Basescu. "Nu voi face nicio negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza atat de mult confortul meu ca om politic astfel incat sa negociez viitorul tarii. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc", a mai spus Basescu.
In aceste conditii, soarta presedintelui, caruia liberalii i-au reprosat sistematic ca a subminat functionarea Aliantei D.A. prin atacurile la adresa PNL, este inca sub semnul intrebarii. Nici Guvernul nu sta mai bine, fiind inca sub amenintarea motiunii de cenzura initiata de principalul partid de opozitie, PSD. Social-democratii au evitat ieri sa se intalneasca in sedinta saptamanala, preferand sa astepte decizia premierului Tariceanu, dupa ce cu o zi inainte ii cerusera pe un ton ultimativ sa prezinte schema restructurarii guvernamentale.
Dupa anuntul premierului, seful PSD Mircea Geoana a afirmat ca solutia de iesire din blocaj este suspendarea lui Basescu si un guvern restructurat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO